Januari: de gebroeders Bout krijgen het Huizer Insigne na het stoppen van Huizer Courant.
Januari: de gebroeders Bout krijgen het Huizer Insigne na het stoppen van Huizer Courant. Foto: Bob Awick
foto's

Het jaar 2019 in twaalf foto's uit onze krant

Algemeen

HUIZEN Traditioneel sluiten we het jaar af met jaaroverzichten. Zo ook het Nieuwsblad voor Huizen. We pakten de kranten van afgelopen jaar er nog eens bij en maakten dit jaaroverzicht met twaalf foto's van markante momenten van het nieuws in dit jaar. Van elke maand een.

Januari
Na 105 jaar stopt de Huizer Courant. Daarom krijgen Gerrit en Bert Bout van uitgever Drukkerij J. Bout & Zn op 8 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente een Huizer Insigne.

Februari
Een heuse waterval ontstond 19 februari voor de deur bij Thales, waar een hoofdwaterleiding was gescheurd.

Maart
Een lachende prinses Beatrix met directeur Marco de Souza van de Stichting Instrumentendepot in Huizen. De prinses deed samen met prins Constantijn, prins Bernhard en prinses Annette vrijdag 15 maart vrijwilligerswerk in het kader van NLdoet.


April
Blauwe stickers langs enkele geleidelijnen en het uitdelen van flyers op drukke knelpunten met de slogan 'Houd de lijn vrij'. Met die acties in april hopen blinden en slechtzienden dat er meer aandacht komt voor de speciale stoeptegels die het mogelijk maken dat zij op de plaats van bestemming aankomen.


Mei
Een gezamenlijke iftar, de maaltijd na zonsondergang tijdens het vasten in de maand ramadan voor moslims, vond 25 mei plaats. Deze was georganiseerd door de gemeente, de moskeeën en de kerken.


Juni
De Huizer Reddingsbrigade viert 15 juni het 50-jarig bestaan met een receptie en een reünie met oud-leden.


Juli
Bert Schaap werd dankzij voorkeurstemmen raadslid. Vanaf dag 1 bleek de klik met Dorpsbelangen Huizen er echter niet te zijn. In juli besloot hij daarom te starten met zijn eigen politieke partij: Transparant Huizen.


Augustus
Buurtpanel 1276 overhandigde 28 augustus een petitie aan wethouder Rebel. Het begrip voor de pilot waaraan de wijken Stad & Lande en Bovenweg meedoen om te kijken wat er nodig is om aardgasvrij te worden, is er duidelijk niet altijd, blijkt.


September
De gemeenteraad bespreekt de onderzoeken rond de frauderende teamleider van Openbare Werken die al in 2018 werd ontslagen. Een onthutsend beeld ontstaat. Ruim 8 ton had hij uitstaan bij bedrijven, waarvoor nog geen werk was verricht. Een werkwijze die al ruim 20 jaar gehanteerd werd, zelfs al door zijn voorganger.


Oktober
De gemeenteraad draagt 3 oktober Niek Meijer (60), voormalig burgemeester van Zandvoort, voor als nieuwe burgemeester. Op 13 november is hij officieel geïnstalleerd.


November
Woonkamerfestival Huizen werd 10 november voor het eerst in Huizen gehouden. Na het tellen van de lijsten bleken er 2.900 bezoeken te zijn gebracht aan de 108 voorstellingen die er te zien waren. Dat was boven verwachting van de organisatoren.


December
De Integrale Kustvisie Huizen wordt door de gemeenteraad vastgesteld. Een document waar een jaar lang aan is gewerkt en waar een uitgebreid participatietraject voor is gehouden. Van links naar rechts op de foto staan ondernemer Chris Koop, bewoners Janine Francken en Ellen Visser en watersporter Rink Jan Slotema. Zij deden mee aan dit traject en droegen zo bij aan het ontstaan van de kustvisie.

Foto's: Bob Awick, Oranje Fonds - Jeanette Schols (maart), Reddingsbrigade Huizen (juni),  Bastiaan Miché (juli), Carin van den Berg (augustus) en Bert de Bruin (november).

Uit de krant