Een centrale vuurwerkshow als in Hilversum kost zo'n 50.000 tot 55.000 euro.
Een centrale vuurwerkshow als in Hilversum kost zo'n 50.000 tot 55.000 euro. Foto: Bastiaan Miché

College raadt centraal vuurwerkfeest Oud en Nieuw af

Politiek

HUIZEN - De gemeenteraad spreekt donderdag 3 september in de Commissie Algemeen Bestuur en Middelen over een centraal vuurwerkfeest in de gemeente met Oud en Nieuw. De raad kan daar dan eventueel 17 september een besluit over nemen. Het college raadt het organiseren van zo’n vuurwerkfeest af.

De coalitie van VVD, CDA, D66 en PvdA heeft in haar programma opgenomen dat zij de overlast voorafgaand aan de jaarwisseling wil terugdringen. Hierbij heeft zij opgenomen dat onderzocht gaat worden of een centraal vuurwerkfeest in het Nautisch Kwartier een haalbaar alternatief is.

Hoe ver gaan?
Dat onderzoek is nu afgerond en een notitie hierover wordt in de commissie besproken. De centrale vraag in het onderzoek is: hoe ver willen het college en de raad gaan met het terugdringen van schade en overlast.

Is de huidige aanpak en het huidige niveau van ervaren overlast en schade voldoende of willen het college en de raad verder gaan? En indien het antwoord op de tweede vraag ja is, kan een centrale vuurwerkshow hieraan bijdragen? En staan de investeringen in verhouding tot het behaalde voordeel?

Schade
De notitie stelt dat de schade door vernielingen tijdens Oud en Nieuw door een centraal vuurwerkfeest mogelijk wel positief beïnvloed wordt, maar dan moet het ook een echt feest worden waar de jeugd op afkomt. Dan zal deze wellicht minder groepsgewijs door Huizen trekken en vernielingen aanrichten. De schade in aanloop naar de jaarwisseling wordt niet positief beïnvloed.

Zo’n groot feest moet dan een totaalevenement worden. ‘Dit stelt hoge eisen aan de programmering en een goede samenwerking met de Huizer middenstand is noodzakelijk. Het Nautisch Kwartier biedt hier wel de mogelijkheden voor’, aldus de notitie.

Onvoldoende
‘Het college wil de overlast voorafgaand aan de jaarwisseling verder terugdringen’, laat het college in het raadsvoorstel weten. ‘Dit doel wordt onvoldoende bereikt met het organiseren van een centraal vuurwerkfeest. Daarom heeft het college het voornemen om geen centraal vuurwerkfeest te gaan organiseren.’

‘Indien er een ander doel ten grondslag ligt aan de organisatie van een centrale vuurwerkshow, bijvoorbeeld de wens om een ontspannen en feestelijke jaarwisseling aan de Huizer inwoners aan te bieden, dan kan dit doel mogelijk wel bereikt worden met een centraal vuurwerkfeest.’

Kosten
Dit is echter niet begroot. ‘Er dient dan ook een afweging gemaakt te worden of de kosten die een vuurwerkfeest met zich mee brengt, opwegen tegen dit gewenste doel. In Hilversum bedragen deze kosten tussen de 50.000 en 55.000 euro.’

De raad wordt daarom gevraagd om in de notitie een uitspraak te doen over het ambitieniveau van de verdere aanpak  van overlast en schade bij de jaarwisseling. Het kan of het huidige niveau handhaven of het niveau verhogen door middel van het organiseren van een centrale vuurwerkshow. Dat gaat dan wel een hoop geld kosten.

Coronamaatregelen
Sowieso zal vanwege de coronamaatregelen dit jaar een groot vuurwerkfeest nog niet haalbaar zijn. Ook is nog niet zeker te zeggen of dat met de jaarwisseling van 2021-2022 al wel het geval kan zijn.

‘Indien het college en de raad aangeven voorstanders te zijn van een centrale vuurwerkshow, dan zal op een later moment besloten dienen te worden tijdens welke jaarwisseling dit mogelijk is en op welke wijze het evenement georganiseerd kan worden’, aldus de notitie.

Uit de krant