Suzan Bijleveld nam vrijdag al afscheid van collega's.
Suzan Bijleveld nam vrijdag al afscheid van collega's. Foto: Bob Awick

'Alleen eten waar je voor mag bidden was zo gek nog niet'

Algemeen

HUIZEN - Na ruim 30 jaar neemt Suzan Bijleveld afscheid als diëtiste in Huizen. “De in Huizen veel gebezigde uitspraak ‘eet alleen waar je voor bidt’ was zo gek nog niet.”

Was de diëtist vroeger iemand waar je alleen heen ging met overgewicht en terugkwam met alleen een dieetadvies, tegenwoordig gaat het meer om leefstijl en varieert het soort cliënten enorm. Suzan Bijleveld (66) heeft haar vakgebied de afgelopen jaren enorm zien veranderen. Vorige week vrijdag vierde ze in kleine kring haar afscheid, maar nog tot half november is ze officieel diëtiste bij Wijkgezondheidscentra Huizen.

Afscheid
Haar afscheid was bijzonder. Collega’s maakten in de hal van Gezondheidscentrum Huizermaat een troon waarop Bijleveld vrijdag plaats mocht nemen. Ruim twintig collega’s kregen een tijdsblok toegewezen om zo coronaproof gedag te kunnen zeggen. “Die troon past wel bij mij. Ik vind het heerlijk om het podium te pakken”, lacht Bijleveld.

De 66-jarige Bussumse loopt al 44 jaar mee in het altijd veranderende vakgebied. In 1976 kwam ze van de opleiding in Amsterdam en ging daar werken. Vanaf 1983 werd ze actief in ‘t Gooi als diëtiste in onder andere Hilversum, Blaricum, Eemnes en Laren. Half jaren tachtig begon ze in Huizen, toen als een van de weinige diëtisten. “Ik kom oorspronkelijk uit een klein christelijk dorp in het westen. Mijn vader was dominee. Gaan werken in Huizen was voor mij een feest der herkenning. Ik had meteen een klik met de Huizers.”

Ranja
De uitspraak ‘alleen eten waar je voor mag bidden’ werd vaak over en weer genoemd, vooral bij mensen met overgewicht. “Dus drie goede maaltijden op de dag en geen tussendoortjes. Eigenlijk net als in de zestiger jaren: chips en frisdrank was iets voor de zaterdagavond. Doordeweeks dronk je water en kreeg je een glaasje ranja en een biscuitje. We zijn nu ver van de basisvoeding af geraakt en dat vind ik best schokkend.”

Wikkel
Pizza’s, eten uit pakjes en zakjes, croissantjes. Welvaartvoedsel, noemt ze het. “Het is vulling en geen voeding. Je eet brandstoffen en geen bouwstoffen. Maar veel mensen denken nog steeds dat dat kleine beetje tomaat op de pizza voldoende is.” Ze erkent dat het niet makkelijk is. “Kijk maar eens in de supermarkt: het meeste voedsel zit verpakt in een wikkel.”

Verwijzing
Haar werk was niet alleen het overtuigen van haar cliënten om te kiezen voor gezondere voeding, ook bij artsen had ze soms wat overredingskracht nodig. “Huisartsen gaven in die tijd zelf voedingsadviezen, maar niet altijd passend bij de patiënt. Ook werd niet snel doorverwezen. Nu worden zelfs pre-diabeten gelukkig ook al doorverwezen.”

Inmiddels gaat het niet alleen om een voedingsadvies, maar om een totaaladvies. “Ook beweging en slaapritme zijn belangrijk.” Ze helpt meteen even de grootste misverstanden uit de weg: “Gezondheid start in de darmen. Hoe slank je ook bent, het zegt niks over jouw binnenkant. Groente uit blik of pot is ook gezond. Pot kapucijners, uitje erbij, beetje rauwkost en je hebt een prima maaltijd. Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn.”

Voorlichting
Naast het geven van adviezen aan cliënten gaf ze ook jarenlang met heel veel plezier voorlichting in onder andere mamacafés, buurthuizen en bij senioren. Ze nam dan een tas vol gezonde voedingsmiddelen mee om snel helder te maken hoe makkelijk gezond eten kan zijn. “Alles mag. Er bestaan geen verboden voedingsmiddelen. Het gaat om de balans. Ik neem altijd gebak op een verjaardag. Als iets niet mag wordt het frustrerend en moeilijk vol te houden. Je wordt echt niet dik van één taartje.”

Ze wil graag groepsvoorlichting over gezond eten blijven geven, maar dan als vrijwilliger. Doel: gezond ouder worden met een goed gewicht en zonder klachten als maagzuur, hoge bloeddruk, prikkelbare darm en met zo min mogelijk medicijnen.

Op maat
De laatste periode maakte Bijleveld ook nog de eerste cliënten met corona mee. “Heftig om te zien. Ze waren enorm afgevallen, maar waren dan vooral spiermassa kwijt. Toen Covid-19 kwam ben ik meteen weer gaan zoeken naar informatie. Ik pak liever een studieboek dan een leesboek. Maar ik ben van plan om de komende tijd ook weleens een gewoon boek te gaan lezen en te gaan genieten van mijn pensioen.”

Levenslang plezier
Wijkgezondheidscentra Huizen heeft vier diëtisten in dienst. Dieetadvisering zit in de basisverzekering voor drie uur per jaar. “Ik raad iedereen aan om zijn/haar eetpatroon te laten screenen door een diëtist. Van een advies op maat heb je namelijk levenslang plezier”, besluit ze.

Uit de krant