De streaming was professioneel opgezet.
De streaming was professioneel opgezet. Foto's: Casper Bunschoten

Landscouts Scouting Flevo vieren online kerstfeest

Mensen

HUIZEN - De landscouts van Scouting Flevo hebben afgelopen zaterdag het kerstfeest met elkaar gevierd via een livestream vanuit de Nieuwe Kerk. Met een bijbelverhaal en kerstliederen stond de christelijke scouting stil bij de geboorte van Jezus Christus.

Op het hoogtepunt tuneden meer dan 50 apparaten in, waarvan er 27 meespeelden met een interactieve kerstquiz. Inmiddels is de stream door meer dan 300 huishoudens (terug)bekeken.

Online programma
Het gebruikelijke buffet met lekkernijen op het clubhuis zat er niet in dit jaar en dat zat initiatiefnemer Jelmer Visser van de online viering maar dwars. De welpenleider vormde samen met scouting-creatievelingen Jelle Kos (JK Audiovisueel), Michel Vos (Fox Audiovisual), Pieter (Piet-R) Hogenbirk en Youri van der Star een kerstcommissie om een online programma in elkaar te zetten.

Een goedmakertje, zodat er toch nog verenigingsbreed wat aan kerst gedaan kon worden.  ”Corona heeft alles anders gemaakt”, aldus landtak-voorzitter Igmar Wiesenekker tijdens de stream, “ook kerst”. In zijn speech namens het bestuur benadrukt hij dat de allereerste kerst ook werd gevierd in een donkere periode.

Christelijke kerstboodschap
“Het volk van Israël werd verschrikkelijk onderdrukt. En juist in dat inktzwarte moment werd Hoop geboren.” De christelijke kerstboodschap werd verder ingevuld door middel van een bijbellezing en een aantal liederen die werden vertolkt door de eigen scoutingband. Deze gelegenheidsformatie, die zichzelf het ‘Hardkoor’ noemt, bestond niet uit alleen leiding, maar vooral uit muzikale jeugdleden.

Tekst gaat verder na de afbeelding

De regie van de kerstuitzending.

Het technische aspect van de livestream verzorgde de kerstcommissie grotendeels zelf. Het werd een professionele productie, waarbij Jelle de cameraschakeling regelde, Michel het licht en het geluid en Youri de streaming. Ook de nodige vriend-collega’s van buiten de scouting droegen hun steentje bij aan de kerstviering.

Streaming
Zo tilde Dennis van der Meulen (VDM) de streaming naar een hoger niveau en nam Mihos Krijgsman de camerabediening op zich. Het zweet brak uit bij creatieve duizendpoot Pieter toen hij hoorde zowel de zang als de presentatie alleen te moeten verzorgen. Zowel zijn co-host als zijn vocale partner konden last-minute niet aanwezig zijn. Het uitstekende lichtwerk van Michel wist Pieters zweetdruppels gelukkig te verbergen.

Naast de christelijke kerstboodschap was er ook ruimte voor entertainment. Een quiz zorgde voor het nodige competitieve element van de avond. De deelnemers thuis werden stevig aan de tand gevoeld wat betreft hun kennis over kerst. De jonge welp Tieme wist alle vragen foutloos te beantwoorden. Een felicitatie middels handdruk zat er onder de huidige corona-maatregelen niet in, maar een eervolle vermelding op het wereldwijde web kan hij in zijn zak steken.

Vrolijk en gelukkig einde
Niek Barmentlo en Rick Doorn lazen het ‘vrije kerstverhaal’ voor. Door middel van polls bepaalden de luisteraars zelf hoe deze interactieve vertelling verliep. Gelukkig vonden de scouts het pad naar een vrolijk en gelukkig einde. De ‘Flevo Viert Kerst Live Show’ is voor iedereen terug te kijken via www.facebook.com/scouting.flevo.land 

Wie belangstelling heeft om ook scout te worden, kan terecht op scoutingflevo.nl voor meer informatie. Normaliter zijn er zaterdag scoutingactiviteiten voor jongens en meisjes tussen de 7 en 18 jaar. Ook zoekt Scouting Flevo nog vrijwilligers van 18 jaar en ouder die het leidingteam willen versterken.

Scouts in actie, maar dan eens anders dan in het bos.

Uit de krant