Frans Bierlaagh is penning- en ceremoniemeester van de Broederschap van Sint Jan.
Frans Bierlaagh is penning- en ceremoniemeester van de Broederschap van Sint Jan. Foto: Gerda de Boer

Lezing Frans Bierlaagh over het ontstaan van de Larense Sint Jans traditie

Algemeen

HUIZEN - Frans Bierlaagh, penning- en ceremoniemeester van de Broederschap van Sint Jan, geeft zondag 12 juni een lezing in kerkgebouw De Engel over de Larense Sint Jans traditie. 

“Aan de hand van een PowerPoint-presentie vertelt broedermeester Frans over het ontstaan van de Larense traditie, de ontwikkeling in de jaren daarna en hoe deze religieuze traditie heden wordt gevierd”, aldus Gerda de Boer, gemeentelid van De Engel. 

Processie
Het hoogtepunt van de lezing is de Sint Jans processie: een godsdienstige plechtigheid in de vorm van een optocht, waarbij gelovigen hun geloof openbaar belijden. 

Deze trekt altijd uit op de zondag dichts gelegen bij 24 juni - de naamdag van Sint Jan de Doper - en is in handen van de in 1806 opgerichte Broederschap van Sint Jan Laren.

Versierd
“De route van de processie is geheel versierd met erepoorten, wegversieringen en vlaggen”, legt Gerda uit. “De komende optocht vertrekt vanuit de basiliek naar het Sint Janskerkhof in Laren.”

“Hier wordt vervolgens een viering gehouden. Daarna gaan de gelovigen als sacrament-processie terug naar de basiliek, waar de slotplechtigheid wordt gehouden.”

De toegang voor de lezing zondag 12 juni is gratis. Aanmelden kan via engel-huizen.nl of telefonisch via 035-5254754.

Uit de krant