Bob Awick
Bob Awick

'Geen parkeerprobleem rond Keucheniusstraat'

Buurt / wijk

HUIZEN - Ingenieursbureau Arcadis concludeert dat er feitelijk geen sprake is van een parkeerprobleem rondom de Keucheniusstraat, Kerkstraat en Raadhuisstraat.

Dat blijkt uit onderzoek, nadat de raad hier om had gevraagd. In december werd een motie aangenomen waarin het parkeren in het centrum wordt onderzocht. Dit in relatie tot de wens van de participatiegroep die dit liet opnemen in de termijnagenda.

In deze zogenoemde 'kansenkaart' is onder meer de wens opgenomen om het centrum autoluw te maken. Daarnaast is er de wens om de parkeergarages te verplaatsen en de beide parkeergarages te koppelen. Deze acties kosten volgens het onderzoek ruim 19 miljoen euro. "Daarvan is een bedrag van € 5 miljoen als risico opgenomen. Een hoog bedrag, maar gelet op het karakter van de verkenning veiligheidshalve zo hoog opgenomen", aldus de gemeente in de plannen.

Risico's
"Het is de vraag of het realiseren van één ondergrondse parkeergarage zorgt voor meer veiligheid en meer sfeer in het winkelgebied. Het is een dure maatregel die de nodige risico's met zich meebrengt in dit gebied. Daarbij is het verbinden van bestaande parkeergarages niet efficiënt. Voor wie doe je het?", is de glasheldere conclusie van Arcadis.

Hoewel Arcadis objectief dus geen verkeersproblemen ziet en een ingrijpende verbouwing afraadt, erkent de gemeente wel dat het verkeer door bewoners als problematisch wordt ervaren. Echter, de vraag is of de gemeente dit ook wil omzetten in beleid, nu de resultaten van het onderzoek en de reacties van de pandeigenaren de plannen lijken te stagneren.

Binnenkort zal de gemeenteraad verder spreken over de toekomst van de Keucheniusstraat en dus ook over de verdere koers in dit specifieke dossier.

Uit de krant