Mijndert Rebel (links) met uitvaartbegeleiders Monique, Gerlinda, Wouter en Angelique.
Mijndert Rebel (links) met uitvaartbegeleiders Monique, Gerlinda, Wouter en Angelique. (Foto: Bob Awick)
De ondernemer vertelt

Rebel's Begrafenisonderneming regelt mooie en persoonlijke uitvaarten

  Bedrijven

Bij Rebel's Begrafenisonderneming kun je terecht voor een begrafenis, crematie, duurzame begrafenis of crematie en kinderuitvaart met altijd een persoonlijke benadering. Het bedrijf is een van de oudste uitvaartondernemingen van Nederland en bestaat al langer dan 200 jaar.

Eigenaar Mijndert Rebel is de achtste generatie van het bedrijf en vertelt dat de familie niet precies weet hoe het bedrijf ontstaan is.

"We denken dat het ontstaan is uit burenhulp. In mijn familie zijn ze altijd schilder en glaszetter geweest en in de winter was er op dat gebied geen werk, want de ijsbloemen stonden binnen op de muren. Om die reden had de familie een bijbaan en dat had met begrafenissen te maken. Ook waren mijn overgrootopa's door hun werk bekend en daarom een aanspreekpunt in het dorp. Ik weet wel dat als mijn opa bijvoorbeeld een plafond aan het schilderen was en er mensen langskwamen om te vertellen dat er iemand overleden was, hij stopte met schilderen en met ze mee naar hun huis ging. Ik ben opgegroeid met dit bedrijf, maar dat ik dit zou overnemen, had ik op jonge leeftijd niet gedacht. Toen ik op het vwo zat, wilde ik graag chirurg worden. Maar op een gegeven moment heb ik aan mijn ouders gevraagd of ik bij ze mocht komen werken. Daar hadden ze hun twijfels over en ze vonden dat ik eerst maar moest gaan studeren. En dat ben ik gaan doen. Ik heb economie en rechten gestudeerd. Het bleef kriebelen en nadat ik mijn rijbewijs had gehaald ben ik toch gaan werken als chauffeur en drager, en na mijn studies kwam ik fulltime in het bedrijf. Gelukkig weet je nooit hoe het loopt in het leven. In 2003 is ons huidige uitvaartcentrum gekocht en verbouwd met meer licht en openheid. Sinds 2005 ben ik mede-eigenaar, vanaf 2016 de eigenaar en de eerste generatie die geen bijbaan heeft. Ik zet me volledig in als uitvaartondernemer en -verzorger."

Persoonlijk contact
"Het is een heel mooi beroep en bij ons heb je altijd persoonlijk contact met de familie. Ik doe dit werk samen met vier uitvaartbegeleiders. Bij ons staat openheid voorop en wij ontzorgen graag de mensen. Als je zelf bepaalde dingen wilt oppakken, is dat natuurlijk geen probleem. Met ontzorgen bedoelen we dat we alles uit handen nemen en dat gaat van een cd'tje branden voor in de kerk, een steen uitzoeken bij een steenhouwerij tot de rouwkaarten naar het postkantoor brengen. Ook kunnen we zaken regelen voor bijvoorbeeld een notaris, zodat je weet welke formulieren daarvoor nodig zijn."

"We zijn ook altijd eerlijk naar een klant. Laatst was er een mevrouw die een rouwadvertentie in een landelijke krant wilde plaatsen. Ik vroeg haar wie ze wilde bereiken met de advertentie en adviseerde haar dat ze misschien beter tien extra rouwkaarten kon versturen. Ook vragen we altijd door. Zo zat ik bij een familie thuis om een crematie te regelen. Toen ik weer wegging, lieten ze zich ontvallen dat vader liever begraven had willen worden, maar dat dat te duur was. We zijn toen weer rond de tafel gaan zitten om een begrafenis te regelen. Het is echt belangrijk om door te vragen en dat is ook onze specialiteit. Transparantie is voor ons belangrijk en we leggen ook altijd duidelijk uit wat een crematie of begrafenis gaat kosten. De kosten daarvan staan op onze website en daarover kun je ook altijd met ons in gesprek, want voor elke budget zijn er mogelijkheden."

"Ook zijn we natuurlijk duurzaam bezig en dat doen we met een Greenleave uitvaart. Een uitvaart kan dan bijvoorbeeld lopend of op de fiets. Ook komt de kist uit Nederland en is in de wind gedroogd, zodat de kisten niet uit het regenwoud hoeven te komen. Wat standaard bij ons is, is dat we de meest duurzame koffie hebben en de catering altijd biologisch is."

Uitvaartwinkel
Wat ook bijzonder is, is dat Rebel een uitvaartwinkel aan de Spoordreef 41 in Almere heeft. In de winkel zijn allerhande producten op uitvaartgebied te koop, zoals een grote collectie urnen, sieraden, kaarsen, kaarten, condoleanceregisters, boeken over rouw en herdenkingsboxen, bedoeld voor iedereen, van alle religies. "Maar de winkel is ook een informatiepunt en wij kunnen uitleggen hoe een uitvaart in zijn werk gaat. In de winkel zit altijd een uitvaartbegeleider van ons bedrijf. Ook is er een apart gedeelte voor kinderen, met onder andere kindermandjes en kinderurnen. We weten uit ervaring dat mensen makkelijker de winkel inlopen dan bij ons uitvaartcentrum langskomen en daarom willen we het ook laagdrempelig houden. Ook zie je vaak dat mensen samen naar de winkel komen om bepaalde artikelen uit te zoeken of voor informatie."
"Een uitvaart of crematie is altijd persoonlijk en we kunnen het verdriet niet wegnemen. Maar we kunnen ons wel goed inleven in de situatie en voor iedereen een mooie en persoonlijke uitvaart regelen. Dat doen we met onze jarenlange ervaring en met veel liefde en passie voor het werk."

Meer berichten