Afbeelding
Foto: NVM

NVM: Coronavirus heeft nauwelijks effect op Gooise woningmarkt

Coronavirus corona

REGIO - Was er aanvankelijk de gedachte dat het coronavirus een negatief effect zou hebben op de woningmarkt, nu blijkt dit erg mee te vallen. De krapte op de woningmarkt blijft bestaan en verandering is nog niet op komst.

Dat meldt de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen (NVM), afdeling ‘t Gooi, bij de bekendmaking van de cijfers van het tweede kwartaal. De voorbije drie maanden zijn er 936 woningen in deze regio verkocht en dat binnen een zeer snelle gemiddelde looptijd van dertig dagen. Het aantal transacties steeg met 0,7 procent en ook de gemiddelde transactieprijzen blijven, gecorrigeerd per woningtype, toenemen. 

Ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar bedraagt de stijging 10,2 procent en kwam de gemiddelde transactieprijs uit op 480.000 euro, vijf mille meer dan in het vorige kwartaal. Het percentage woningen dat boven de vraagprijs is verkocht ligt op maar liefst 38,3 procent. De gemiddelde vraagprijs van het totale aanbod, gecorrigeerd per woningtype, bedroeg 762.000 euro. Dat is een vraagprijsstijging van 6,3 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Appartementen
Van de appartementen in deze regio verwisselden er 190 van eigenaar voor een gemiddeldetransactieprijs van 273.000 euro. Dat is een stijging van dik 10 procent ten opzichte van vorig jaar. De snelheid waarmee appartementen werden verkocht ligt op 21 dagen. Wel is er voor het eerst een lichte prijsdaling ten opzichte van het eerste kwartaal. Van de tussenwoningen werden er 313 verkocht met een gemiddelde transactieprijs van 371.000 euro, een prijsstijging van 12,5 procent ten opzichte van vorig jaar. De verkooptijd bedroeg gemiddeld 24 dagen.

Er werden 159 hoekwoningen verkocht met een gemiddelde prijs van 434.000 euro, een prijsstijging van 12,1 procent. De gemiddelde looptijd bedroeg 26 dagen. Er zijn 192 2-onder-1 kap woningen verkocht tegen een gemiddelde transactieprijs van 652.000 euro, een prijsstijging van 2,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. De verkooptijd ligt op gemiddeld 30 dagen. Als laatste type zijn er de vrijstaande woningen waarvan er 82 van eigenaar verwisselden. De gemiddelde transactieprijs bedroeg 1.062.000 euro. Een prijsstijging van 15,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. De verkooptijd ligt op gemiddeld 77 dagen.

Tussenwoningen
Opvallend, aldus de NVM, is het aantal transacties bij de tussenwoningen. Die zijn zowel ten opzichte van een jaar eerder (287) als een kwartaal eerder (216) behoorlijk toegenomen. Ook de transactieprijs steeg behoorlijk. “Als we kijken naar het aanbod, stonden er in het tweede kwartaal 1048 woningen te koop. Dat is een daling van 14,9 procent ten opzichte van een jaar eerder en ten opzichte van het eerste kwartaal 2020 een stijging van 16,8 procent. Zorgwekkend is nog steeds dat het aanbod veel te laag blijft.”

De hoeveelheid in aanbod staande woningen, van appartementen tot vrijstaand, nam het tweede kwartaal af. Ook werden er minder woningen (1215) te koop gezet dan vorig jaar (-4,6 procent). Vooral van de vrijstaande woningen (-19,4 procent) kwamen er minder als nieuw aanbod in de markt. Maar ook het aantal nieuw in verkoop genomen hoekwoningen nam met 14,9 procent af naar 189 stuks. 

Doorstroming wordt belemmerd
Gemeenten en provincies zouden in samenwerking met elkaar tot veel meer nieuwbouw moeten komen, is daarom (niet voor het eerst) de conclusie van de NVM. “We merken ook dat senioren minder makkelijk hun woning te koop zetten, waardoor de doorstroming belemmerd wordt. In diverse gemeenten liggen er zeker plannen voor nieuwbouw. Helaas kost het teveel tijd om planvorming om te zetten in realisatie. In onze regio gaat het vaak om kleinere projecten. Deze projecten verkopen goed en brengen in ieder geval toch enige beweging in de woningmarkt.”

Duidelijk is dus ook dat ondanks de coronacrisis de behoefte aan verhuizen blijft bestaan. En door het lage aanbod en hoge vraag is de verwachting dat de prijzen nog wel zullen blijven stijgen. “Wonen in het mooie en groene Gooi blijkt nog steeds aantrekkelijk te zijn voor een ieder. Of je hier nu al woont of vanuit een andere regio komt. Het Gooi is en blijft een perfecte woonplek zo tussen de steden Amsterdam en Utrecht in.”

Uit de krant