Foto: Tergooi

Tergooi schaalt zorg maandag verder af

  Coronavirus

REGIO - Tergooi ziet zich genoodzaakt om de reguliere zorg vanaf komende maandag verder af te schalen. De reden voor het terugschroeven van de planbare zorg is dat het ziekenhuis minder mensen ter beschikking heeft. Er zijn momenteel veel zieken. 

“Het is nog steeds hartstikke druk en vol. Het is nog steeds iedere dag een puzzel leggen.” Dat zegt woordvoerder Wencke Fassbender van Tergooi over de topdrukte binnen het ziekenhuis. 

Aanwas coronapatiënten
Daarnaast is er nog altijd sprake van een aanwas aan coronapatiënten. De coronazorg eist veel tijd op van het personeel, ook op de intensive care (IC). “We zitten nog midden in de tweede golf”, aldus de zegsvrouw.

Naast de twee aangedragen redenen moet Tergooi ook bijdrage aan het totaal van IC-opvang in deze regio. Momenteel telt het ziekenhuis 25 patiënten met Covid-19. Daarvan liggen er vijf op de IC. Inmiddels is het ziekenhuis van zes naar acht ‘coronabeddden’ op die IC gegaan.

Wel doorgaan
Eind vorige maand meldde het ziekenhuis al dat er was afgeschaald. Vanaf komende maandag zullen enkele afspraken worden verplaatst. Wat wel gewoon doorgaat zijn de spoed en semi-spoed eisende hulp, de oncologische en poliklinische zorg. Waar mogelijk gebeurt de zorgverlening via beeldbellen.

Teststraten
In ‘t Gooi en de Vechtstreek blijft het aantal positieve testen in de teststraten met per dag 125 ‘stabiel hoog’. In de zorginstellingen heerst overal hetzelfde beeld, meldt de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek. “Toenemende aantallen patiënten en bewoners, en nog steeds heel veel problemen met de personele bezetting, met name door corona.”

“De derde Covid unit, bij Vivium, is inmiddels open. Onhoudbaar is het allemaal nog net niet, maar werkelijk alle zeilen moeten worden bijgezet. De zorgvraag loopt achter het aantal besmettingen aan, dus als er al een dalende tendens is, dan duurt het twee weken voordat die in de zorg te zien is.” 

Twaalf overleden
Daarnaast zijn er in deze regio in oktober twaalf personen overleden als gevolg van van corona. De gemiddelde leeftijd ligt ruim boven de 80. In het voorjaar was mei de maand met de meeste corona overledenen. Toen overleden er veertien inwoners ten gevolge van corona. Bij elkaar opgeteld zijn er nu 86 inwoners uit deze regio overleden door het virus, waarvan 58 gemeld uit verpleeghuizen.

Meer berichten