De Bolder heeft te maken met een stevige uitbraak van corona.
De Bolder heeft te maken met een stevige uitbraak van corona. Foto: Bob Awick

Defensie krijgt vraag om bij te springen bij De Bolder

Coronavirus corona

HUIZEN - Verpleeghuis De Bolder van Vivium heeft te maken met een grote uitbraak van corona. Ook veel personeel is ziek. De nood is zo hoog dat een formele aanvraag wordt ingediend bij defensie om bij te springen. Later vandaag volgt daar een verklaring over.

Onduidelijk is nog wat er vanuit Vivium verwacht wordt van Defensie. Vraag is ook of die steun er wel komt. “Het is niet u vraagt, wij draaien”, zegt woordvoerder Irma Lamèris van de GGD Gooi en Vechtstreek. Zij verwacht dat Defensie bij komst vooral hand-en-spandiensten zal verrichten en medische assistentie verleent. 

Druk hoog
De Bolder zou niet het enige verzorgingstehuis in de regio zijn dat problemen heeft. De druk zou bij veel verpleeg- en verzorgingshuizen hoog zijn, meldt GGD Gooi en Vechtstreek. Lamèris durft niet te zeggen of er nog andere verpleeg- en verzorgingshuizen in deze regio zijn die de hulp van Defensie nodig hebben.

Ook elders in het land, in Groningen en Twente, hebben diverse organisaties aan Defensie gevraagd om bij te springen om zo de zorg te kunnen continueren. Maandagavond komen de 25 voorzitters van alles veiligheidsregio’s, waaronder burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum voor de regio Gooi en Vechtstreek, bijeen om de situatie te bespreken.

Tergooi
Binnen Tergooi slaagt men er nog altijd in de roosters voor het personeel gevuld te krijgen. Tot 4 januari lukt het vooralsnog in ieder geval, aldus woordvoerder Wencke Fassbender. Het aantal zieke medewerkers is de voorbije dagen ook niet (verder) toegenomen.

Wel is het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis fors gestegen: van 24 vlak voor de kerst tot maar liefst 38 vandaag. Daarvan liggen er zeven op de intensive care. “Er zijn op de verpleegafdeling ook wel coronapatiënten die de afgelopen dagen weer naar huis mochten, maar er zijn er ook meer bijgekomen. Dat betekent dus ook dat het besluit tot afschaling nodig was en veel planbare zorg niet door kan gaan.”

Uit de krant