Roxane van Iperen komt vertellen over haar boek 't Hooge Nest.
Roxane van Iperen komt vertellen over haar boek 't Hooge Nest. Foto: Jan Willem Kaldenbach

Roxane van Iperen in het Kunstcafé

Cultureel

HUIZEN - Het grootste deel van het Kunstcafé op woensdag 28 november in De Boerderij staat in het teken van het zojuist verschenen geruchtmakende boek 't Hooge Nest' van Roxane van Iperen.

Het komt niet zo vaak voor dat een boek met zo veel enthousiasme wordt ontvangen als dit lijvige werk over een villa in Naarden, net over de grens van Huizen. Inmiddels is het verkocht aan grote uitgevers in Italië, Duitsland en Groot-Brittannië.

't Hooge Nest
Roxane van Iperen betrekt met haar gezin in het najaar van 2012 de statige villa 't Hooge Nest, die tot dan eigendom was van de actrice en oud-onderwijzeres Fransje Sydzes, die toevallig ook werkgroeplid is van het Kunstcafé.

De nieuwe bewoners besluiten tot een flinke verbouwing en stuiten tijdens het breekwerk op geheime ruimten en een onderaardse gang.

Persoonsbewijzen
In die ruimten vinden ze oude, vergeelde verzetskranten, persoonsbewijzen uit de oorlog, stukjes kaars en andere bewijzen dat er mensen hebben verbleven in deze verborgen plekken.

Roxane gaat op onderzoek uit en vindt steeds meer flarden over de historie van de oude villa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Roxane vertelt erover aan haar uitgever Lebowski Publishers, die ook haar succesvolle debuutroman 'Schuim der Aarde' op de markt heeft gebracht.

Boek
Deze overtuigt Roxane ervan om een boek te schrijven over 't Hooge Nest en Janny en Lien Brilleslijper, die er tijdens de oorlog woonden.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant