Geverfde vogel van Betty Boor is het eerste werk van de expositie dat vandaag gepost wordt op sociale media.
Geverfde vogel van Betty Boor is het eerste werk van de expositie dat vandaag gepost wordt op sociale media. Foto: Betty Boor

Expositie 75 Jaar Vrijheid vanaf nu online toch te zien

Cultureel

HUIZEN - Kunstenaars die normaliter meedoen aan de AtelierRoute in Huizen hebben prachtige schilderijen gemaakt met het thema 75 Jaar Vrijheid. Het werk zou in april en mei te zien zijn in de bibliotheek, totdat het coronavirus roet in het eten gooide.

"Bijzonder jammer", zegt Michiel Linders, voorzitter van de Stichting AtelierRoute Huizen. "Maar we hebben met man en macht hard gewerkt en als alternatief is de expositie nu online te zien op onze website."

Vrijheid
De 24 deelnemende kunstenaars laten in hun eigen vorm zien hoe belangrijk vrijheid is. "In teksten bij de kunstwerken leggen ze uit hoe vrijheid wordt ervaren en tot uitdrukking komt en hoe ze dat vertaald hebben in hun kunstwerk."

Soms is de uitleg kort, soms in een gedicht en soms een wat uitgebreider verhaal. Het getoonde werk is bovendien zeer divers: van schilderijen tot beelden en van sieraden tot foto’s. "Het werk kan ingetogen of uitbundig zijn, kleurrijk of in zwart-wit, abstract of figuratief."

Ook online mooi
"Het ene werk is grenzeloos optimistisch en het andere juist terughoudend, omdat niet overal ter wereld kunstenaars in vrijheid kunnen werken. In ieder geval is het ook online een mooie expositie geworden", meent Michiel.

"Het werk is in ieder geval tot 5 mei te zien en vanaf vandaag tot en met 5 mei posten we ook een van de werken op onze sociale media, zoals Facebook en Instagram."

Eerste werk
Het eerste werk dat dus vandaag te zien is, is Geverfde vogel van Betty Boor, dat ook bij dit artikel als illustratie is gebruikt. Als toelichting staat dit korte vers er bij:

Zelfs de geverfde vogel
vecht
voor zijn vrijheid.

Uit de krant