<p>In het atelier aan de Onderwei waren beelden van Dominique Prins en schilderijen van struisvogels met menselijke trekken van Beatrix Frederiks te zien.</p>

In het atelier aan de Onderwei waren beelden van Dominique Prins en schilderijen van struisvogels met menselijke trekken van Beatrix Frederiks te zien.

(Foto: Bob Awick)

Atelierroute Huizen blij en tevreden met afgelopen weekeinde

  Cultureel

HUIZEN - Atelierroute Huizen is blij en tevreden met hoe het afgelopen weekeinde is verlopen. Dat laat voorzitter Michiel Linders desgevraagd weten. “Het was iets stiller dan voorgaande jaren, maar de mensen die kwamen waren echt ontzettend geïnteresseerd.”

De organisatie had al in juli de eerste contacten gehad met de GGD over mogelijkheden om de atelierroute inachtneming met de coronamaatregelen toch te kunnen houden. “In augustus hebben we ook nog contact gehad met de arts infectieziekten, die aangaf dat we ons moesten gedragen alsof we een kleine winkel waren.”

Afstand houden
Bij de deelnemende ateliers werd daarom uitgerekend hoeveel bezoekers er naar binnen konden en zo ook 1,5 meter afstand konden houden. “Dat werd aangegeven bij de ingang. Naast de deuren hebben we bovendien ook de ramen geopend, zodat de ruimten goed geventileerd waren.”

Toen het kabinet kwam met aanvullende maatregelen wat betreft het advies een mondkapje te dragen, werd dit meteen door Atelierroute Huizen overgenomen. “Mensen konden komen, maar wel met een mondkapje op. Dat hebben we ook bij de ingang gedaan en bij mij hadden de bezoekers ze in ieder geval op.”

Minder kunstenaars
Vanwege de coronamaatregelen deden wel minder kunstenaars mee dan voorgaande jaren. “Omdat het atelier te klein was of omdat iemand of een partner in de kwetsbare doelgroep zat. Maar we zijn blij dat het wel door kon gaan. In het voorjaar kon onze tentoonstelling over 75 jaar bevrijding ook al niet doorgaan. We hopen deze ook nog eens te kunnen houden.”

Op dit moment is de organisatie druk bezig met het afbreken van de overzichtstentoonstelling in de Kunstuitleen in de bibliotheek. De gemeente wil daar in verband met bezuinigen de subsidie van 10.500 stopzetten. “Daar ben ik enorm van geschrokken”, zegt Michiel.

Kunstuitleen
“De Kunstuitleen is meer dan alleen uitleen. Er zijn workshops voor kinderen en schoolklassen. Ze maken daar kennis maken met kunst op leuke manier. Het zij een verlies zijn en ik hoop dat de gemeenteraad op haar schreden terugkeert. Het gaat niet om enorme grote bedragen.”

“De Kunstuitleen is belangrijk voor culturele diversiteit, ook in de bibliotheek. Wij zijn betrokken bij Kunstuitleen, want die heeft werk van onze kunstenaars en we zijn betrokken bij de werkzaamheden van de kunstuitleen. Als de Kunstuitleen zou verdwijnen, betekent dit ook veel voor Huizer beeldend kunstenaars, want er valt een platform weg. Daarmee gaat een stukje cultuur gaat verloren en dat zou jammer zijn.”

Meer berichten