<p>Eveline van Amstel, kleindochter van Jan van Amstel, schreef een boek over haar opa.</p>

Eveline van Amstel, kleindochter van Jan van Amstel, schreef een boek over haar opa.

Boek over predikant Jan van Amstel

  Cultureel

HUIZEN - Het Schrijversgilde organiseert 31 oktober weer een Open Podium in de bibliotheek van Huizen waar schrijvers kunnen voordragen uit eigen werk. Hier presenteert Eveline van Amstel een boek over haar grootvader Jan van Amstel die in 1885 werd geboren.

“Ik maakte voor het boek in 2018 een tocht langs de negen gemeentes waar hij predikant is geweest en maakte foto’s van de kerken en pastorieën in Lage Vuursche, Hierden, Linschoten, Oosterwolde (Gld), Voorthuizen, Eemnes, Putten, Groot-Ammers en Hoevelaken. Ook bezocht ik de plaats waar hij geboren was: Huizen.”

Middelpunt
Eveline van Amstel is docente Nederlands en geschiedenis en heeft een eigen taalschool in Delft. Ze vertelt dat Huizen altijd centraal bleef staan in het leven van Jan van Amstel omdat hij steeds contact hield met familie en vrienden en hij er een tweede huis had. “In de vakanties verbleven ze daar regelmatig. Huizen bleef dus het middelpunt in zijn leven.”

Hij vond er zijn geliefde, hij werd er bekeerd, hij werd er geroepen om dominee te worden en hij overleed er in 1980 in bejaardenhuis Voor Anker. De broers van Jan van Amstel hadden een binding met Huizen. Ze hadden een kaashandel aan de Ceintuurbaan met een filiaal in Antwerpen. Voor zijn bekering werkte Jan ook als kaashandelaar in Huizen.

Levende geschiedenis
Eveline van Amstel maakte niet alleen een reis langs de gemeentes waar hij gewerkt en gewoond heeft, maar ze maakte ook een reis door de tijd. “Door de geschiedenis te onderzoeken werd het levende geschiedenis. Een geschiedenis waarover verteld moet worden. Mijn boek ‘Strijd de goede strijd des geloofs, een portret van dominee Jan van Amstel’ laat het verleden herleven.”

Wie bij de presentatie aanwezig wil zijn op zaterdag 31 oktober om 10.30 uur in de bibliotheek aan Plein 2000 nummer een moet zich hiervoor aanmelden. Dat kan via bibliotheekhlb.nl. Het boek is te bestellen bij Boekscout.nl.

Dominee Jan van Amstel.

Meer berichten