Afbeelding
Foto: Jan Willem Kaldenbach

Kunstcafé Huizen start volgende week weer met Roxane van Iperen over haar nieuwe boek

Cultureel

HUIZEN – Stichting Kunst en Cultuur Huizen maakt zich na een moeilijke periode waarin de cultuursector door corona werd lamgeslagen op voor weer een reeks kwalitatief hoogstaande Kunstcafé’s. Het seizoen begint op woensdagavond 29 september met de bejubelde schrijfster van onder meer ’t Hooge Nest, Roxane van Iperen. De muziek wordt deze keer verzorgt door een van de beste vertolkers van het Europese Jiddische lied, Niki Jacobs en haar begeleiders. 

De Stichting Kunst en Cultuur Huizen heeft de laatste anderhalf jaar harde klappen moeten incasseren door het uitblijven van inkomsten en subsidie van de gemeente. Daarom, zo laat de kunststichting weten, kan het Kunstcafé vooralsnog niet meer gratis aan de Huizer bevolking worden aangeboden. Bij elk Kunstcafé zal telkens worden bekeken welke entreeprijs nodig is. In overleg met De Boerderij is de toegangsprijs voor het eerste Kunstcafé gesteld op €10,-- per bezoeker.

Roxane van Iperen
Roxane van Iperen komt als een van de gasten langs bij dit eerste kunstcafé na corona. Zij schreef over ’t Hooge Nest, het boek dat Roxane van Iperen en de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog in de villa die zij nu zelf met haar gezin bewoont. Het boek heeft veel teweeg gebracht. Het is al verschillende keren vertaald en in tal van landen verschenen, nu ook in Amerika. En er komt een film. Wereldwijd zijn er al meer dan 275.000 exemplaren verkocht. 

Het boek heeft veel reacties tot gevolg gehad, met name indrukwekkende brieven van nabestaanden. Die hebben weer geleid tot een nieuw boek van Roxane van Iperen: Brieven aan ’t Hooge Nest. Roxane komt erover vertellen in het Kunstcafé. Ze is inmiddels uitgegroeid tot een literaire geschiedkundige autoriteit. Zo was ze een avond lang te zien in VPRO Zomergasten en  hield zij tijdens de Nationale Herdenking 2021 haar 4 mei-voordracht ‘Stemmen uit de diepte’. Ook schreef zij het Boekenweekessay 2021 ‘De genocidefax’. Ze is een graag geziene gast in tal van talkshows op de tv Haar nieuwste boek ‘Brieven aan ’t Hooge Nest’ is sowieso te koop tijdens het kunstcafé en kan worden gesigneerd.

Niki Jacobs
De muziek wordt verzorgt door Niki Jacobs en haar begeleiding. Zij zingt al meer dan twintig jaar in het Jiddisch voor een groot publiek over de hele wereld en wordt internationaal gezien als een van de beste vertolkers van het Europese Jiddische lied. Haar missie begon meer dan twintig jaar geleden vanuit de wens om het Jiddisch dat vroeger in onze straten klonk weer te laten klinken in de Nederlandse theaters en natuurlijk vér daarbuiten. Samen met haar muzikale vrienden slaat zij een brug tussen het Europa van toen en de muziekliefhebber van nu. Ze wordt begeleid door Ro Krauss en Peter van Os.

Ro Krauss is specialist in Balkanmuziek, is veelgevraagd sessie-muzikant en speelde met artiesten als Mathilde Santing, Carel Kraayenhof, Janine Jansen, Paul de Leeuw, Guus Meeuwis en de beroemde cellist Yo Yo Ma. Naast altviool en viool zingt Ro en speelt o.a. gitaren, contrabas, mandoline, tenorhoorn, trombone, Perzische baglama, Griekse bouzouki en bratsch.

Accordeon
Peter van Os gaat al vanaf zijn negende met zijn accordeon door het leven. Na het conservatorium waar hij een klassieke opleiding kreeg werd hij een muzikale veelvraat; hij speelt zowel hedendaags-klassieke muziek als Scarlatti; in musical en jeugd-muziektheaterproducties, onder meer met het Metropole Orkest en met Holland Symfonia en het Nederlands Philharmonisch.

Het Kunstcafé op woensdag 29 september vindt plaats in Theater De Boerderij aan de Hellingstraat 9 in Huizen en begint om 20.00 uur. De zaal open is open vanaf 19.30 uur. Toegang €10,--.Voor toegang in het theater wordt het publiek gevraagd om een coronatoegangsbewijs te tonen. Dit is een bewijs: van een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat iemand hersteld is van corona.

Aanmelden
Aanmelden voor het kunstcafé kan door een e-mail te sturen aan kunstencultuurhuizen@gmail.com. Er komt dan een bevestiging dat de aanmelder op de gastenlijst staat vermeld. De organisatie vraagt bij aanmelding de 10 euro gelijk over te maken aan Stichting Kunst & Cultuur Huizen op rekeningnummer  NL12 RABO 0147 5764 15 onder vermelding van volledige naam en postcode plus huisnummer.


Niki Jacobs & Band. Foto: Milo Dinkelaar

Uit de krant

!