Olekshii speelde gepassioneerd.
Olekshii speelde gepassioneerd. Foto: Peter Hessing

Muziek en verbinding tastbaar tijdens optreden Oekraïense muzikanten in De Marke-De Meenthoek

Kunst & cultuur

HUIZEN - De bewoners van Cordaan De Marke-De Meenthoek luisterden afgelopen zondag met veel plezier naar drie Oekraïense muzikanten die tijdelijk verblijven in hotel Newport. 

De muzikanten waren Anna, Olekshii en Sergii,.”Anna vertolkte prachtig Oekraïense volksliedjes, en Oleksii en Sergii zongen beide met gitaarspel”, vertelt vrijwilliger Peter Hessing. 

“Bovendien bespeelde Sergii een instrument waar nog geen enkele bewoner had gezien; een handpan. Dit is een soort vliegende schotel met diverse uitsparingen, wat met de hand wordt bespeeld.”

Verbinding
Peter vertelt dat de bewoners via gesprek en muziek ‘aan de lijve’ konden voelen hoe het is om te moeten vluchten voor oorlog en te verblijven in een vreemd land.

“Behalve de muziek was de verbinding over en weer bijna tastbaar. De bewoners konden er geen genoeg van krijgen en verlokten de artiesten zelfs tot iets wat niet was gerepeteerd.”

“Anderzijds waren de muzikanten blij dat ze iets terug konden doen voor Nederlanders en tegelijkertijd hun dankbaarheid konden tonen voor de goede opvang en het verblijf in Huizen.”

Genieten
De optredens werden georganiseerd vanuit het Buurtproject Koffieschenken. “Elke zondagmiddag organiseren vrijwilligers van dit project een gezellig moment voor de bewoners van De Marke-De Meenthoek”, legt Peter Hessing uit.

“Soms wordt een bepaald thema besproken in groepjes. En soms komen muzikanten optreden of wordt een show gepresenteerd met gebeurtenissen uit de oude doos.”

Vindt u het leuk om ook te genieten van een leuke zondagmiddag van 14.15 uur tot 15.30 uur? Dan bent u als bezoeker van harte welkom. 

Ook zoekt het project nog vrijwilligers die willen helpen. Voor meer informatie kunt u mailen naar Marian van den Berge, contactpersoon Buurtproject Koffieschenken: vandenbergemarian@gmail.com.

Uit de krant