Smid Annelied van Dijk en fotograaf Otto Kalkhoven.
Smid Annelied van Dijk en fotograaf Otto Kalkhoven. Foto: Splint Media

Dochter van de Smid uit Huizen geportretteerd in ‘Vrouw & Werkplaats’

Cultureel

HUIZEN - Smid Annelied van Dijk nam woensdag 16 november het boek ‘Vrouw & Werkplaats’ in ontvangst. Van Dijk is hierin, met nog 25 andere vrouwen geportretteerd door fotograaf Otto Kalkhoven.

Otto Kalkhoven werkt sinds 1999 als professioneel fotograaf. Het vastleggen van ambachten, het landleven, culinair, interieur, portretten, heeft zijn voorkeur. 

Vrouwenvak
Fotograferen is zijn vak, daarnaast besteed hij veel tijd aan zijn hobby houtbewerking. Vanuit deze twee passies ontstonden twee uitgaven van het boek ‘Man & Werkplaats’ waarin hij diverse ambachtsmannen portretteerde. 

Kalkhoven vroeg zich af of werkplaatsen vandaag de dag nog steeds een typisch mannelijk fenomeen zijn, of werkplaatsen van vrouwen er anders uitzien en hoe zij in het ambachtsveld staan. 

Verfijnd
Hij kwam in contact met smid Annelied van Dijk die haar werkplaats in een fraaie houten smederij in de botterwerf van Huizen heeft, op een steenworp afstand van de haven. Van Dijk maakt kunstwerken van ijzer.

“Ik werk intuïtief, doe wat er in me opkomt. In het smeden zoek ik de vrouwelijke kanten, het fijne, ik hou van mooie modellen. Bij mij zie je geen grof of stoer werk. Het moet verfijnd zijn en fraaie lijnen hebben”, aldus Van Dijk.

Het boek ‘Vrouw & Werkplaats; bevat 26 interviews met ruim 300 foto’s met bijschriften, en is verkrijgbaar in de boekhandel of via splintmedia.nl.

Uit de krant