Met het plaatsen van het beeld 'Isabee' van Michiel Linders (rechts) werd de tentoonstelling geopend.
Met het plaatsen van het beeld 'Isabee' van Michiel Linders (rechts) werd de tentoonstelling geopend. (Foto: Peter Peeters)

'Pracht & Dracht' in Huizer Museum

  Cultureel

HUIZEN De tentoonstelling 'Pracht & Dracht' is tot en met 15 april te zien in het Huizer Museum aan de Achterbaan 82. Hierin worden de klederdracht van Huizen en die van Almere naast elkaar gezet.

'Pracht' is de schitterende collectie Huizer klederdracht, 'Dracht' die van Almere. Bijzonder, want Almere is natuurlijk een nieuwkomer in het voormalige Zuiderzeegebied. Een klederdracht is er dus nooit geweest.

Mode-ontwerper
Daarom ontwierp de jonge mode-ontwerper Kasper Jongejan de collectie 'Dracht'. Hij heeft zich voor de geest gehaald dat Almere al eerder bestond en dat daar klederdracht gedragen werd. Hoe zag dat er dan uit en hoe laat zich dat vertalen naar de mode van vandaag?

Hierbij heeft Kasper zich laten inspireren door de klederdrachten van Marken en Huizen, maar ook door die van Suriname, de Antillen en Marokko, de drie grootste etnische groepen van Almere.

New Land Designer
Hij groeide op in Almere en kent de stad als geen ander en profileert zichzelf als 'New Land Designer', omdat de provincie Flevoland ook wel 'New Land' genoemd wordt.

Hij is daarnaast ook veel in Amsterdam te vinden en zoekt regelmatig naar de link tussen het oude en nieuwe land en gebruikt dit vaak als startpunt voor zijn werk. De identiteit van de mens blijft Kaspes grootste inspiratie.

Jeansstof
Dat is ook te zien in deze collectie 'Dracht' in het Huizer Museum. Het resultaat van zijn zoektocht naar de klederdracht van Almere bestaat onder andere uit beenkappen van jeansstof en outfits van sweatstof en kant. "Een boeiende collectie die stemt tot nadenken over kleding als uiting van identiteit en cultuur", aldus het Huizer Museum.

Meer berichten