Burgemeester Niek Meijer maakt een kunstwerk voor de veiling.
Burgemeester Niek Meijer maakt een kunstwerk voor de veiling. Foto: Rotaryclub Huizen GooimeerFoto:

Bekende Gooise inwoners en kunstenaars maken kunst; opbrengst veiling gaat naar goed doel

Kunst & Cultuur

HUIZEN - Een aantal bekende en minder bekende Blaricummers en Huizers schitteren op woensdag 29 mei met hun kunstwerken in het gemeentehuis van Huizen tijdens De Kunstveiling 2024, georganiseerd door Rotaryclub Huizen Gooimeer. De opbrengst van de veiling gaat naar het goede doel.

De kunstcollectie die geveild zal worden is bijna klaar voor de onthulling. Voorafgaand aan dit evenement zijn er twee exposities te zien waar men de kunstwerken alvast kan bewonderen. De tentoonstelling is eerst van zaterdag 4 t/m zondag 12 mei te zien in het Blaricumse dorpshuis de Blaercom, en daarna van donderdag 16 t/m woensdag 29 mei in het gemeentehuis van Huizen.

Burgemeesters doen mee
De werken die worden geveild zijn erg gevarieerd. “Wat deze veiling zo bijzonder maakt, is de samensmelting van het talent van regionale kunstenaars met de creatieve vaardigheden van bekende (en minder bekende) Gooiers. Zoals de burgemeesters Niek Meijer van Huizen, Barbara de Reijke van Blaricum, Nanning Mol van Laren en Mirjam Havinga, loco-burgemeester van Eemnes”, laat een woordvoerder van Rotaryclub Huizen Gooimeer weten.

Burgemeester Barbara de Reijke: “Ik was al in het bezit van enkele creaties van Annette Duburg. De keuze om met de kunstveiling mee te doen onder haar begeleiding was dan ook snel gemaakt.”

Goois schaap
Burgemeester Niek Meijer werd tijdens zijn creatieve zoektocht begeleid door kunstenaar Jeannette Beelen. “Zij geeft niet zozeer inhoudelijke adviezen, maar helpt je om verder te komen wanneer je even ‘vastzit’. Daarmee blijft het ook ‘mijn’ werk. Ik ben benieuwd naar de reacties.”

Burgemeester Nanning Mol maakte een begin met beeldhouwen van een Goois schaap: “Ik vind het een eer dat ik samen met kunstenares Marloes Eerden een geweldige kunstenaar uit onze regio een bijdrage mag leveren aan deze veiling voor het goede doel. En we mogen trots zijn dat we zo’n betrokken Rotaryclub hebben!” 

Loco-burgemeester van Eemnes Mirjam Havinga doet ook mee en ging samen met kunstenaar Abby Junge uit Eemnes aan de slag met een kunstobject. Havinga maakt een werk van de koeienrotonde, een kenmerkend beeld van Eemnes. Eind april gaat zij nog een keer langs om het af te maken. “Abby coacht fantastisch en we hebben er samen plezier in, dat is het belangrijkste!”

Naast de burgemeesters doen onder andere ook mee: Viola Holt, Nienke de Wit, Jacques Walch, Marita Steenbeek, Michiel Linders, Janny Bakker, Wout Koppers, Barbara Houwers, Pieter Hogenbirk, Maja Boot, Rik Felderhof en Frans Ruijter.

De opbrengst van de veiling is bestemd voor de realisatie van een volwaardige afdeling van een oogkliniek van clublid Marjolein Ronday in Kenia.

Uit de krant