De burgemeester en Fred gezellig in gesprek.
De burgemeester en Fred gezellig in gesprek. (Foto: Bob Awick)

'Fred' Kerklingh eeuw oud

  Mensen

HUIZEN - 'Fred', kort voor Frederica, Kerklingh was dinsdag een eeuw oud en werd vandaag door de burgemeester bezocht. Hij kwam haar namens de gemeente feliciteren.

"Ik mocht kiezen voor bloemen of een fruitmand. Bloemen zijn met dit weer snel weg, dus koos ik voor de fruitmand. Liever had ik taart gehad", zegt de honderdjarige lachend.

Zoetigheid
Het blijkt dat zoetigheid toch wel haar zonde is op eetgebied. Ze drinkt nauwelijks en eet weinig vlees. "Dat vind ik niet lekker, behalve een gehaktbal." Ook soepen lust ze graag.

Het bezoek van de burgemeester vond ze meevallen. "Hij praat ook lekker, dat helpt wel", aldus Fred. Ze wist van te voren zelf niet zo goed wat ze moest zeggen, maar het werd dus heel gezellig.

Getrouwd
In haar leven is ze twee keer getrouwd geweest. Eerst met schoenmaker Schipper in Amsterdam en toen ze in de Marke-Meenthoek woonde als weduwe trof ze daar de heer Van Rossum.

Zelf had ze al vijf kinderen gekregen en met haar tweede huwelijk kwamen er nog eens elf bij. Inmiddels zijn er ook al 27 kleinkinderen. Met haar familie vierde ze dinsdag haar verjaardag.

Spelletjes
Het klaverjassen op die dag sloeg ze niet over. Ze houdt namelijk erg van spelletjes. "Ik speel nu ook spelletjes op de computer. Dat is verslavend", bekent ze. "Daardoor ga ik soms laat naar bed."

Op haar honderdste heeft ze geen wensen meer. Haar kinderen zijn het mooiste wat ze in het leven heeft. Een geheim heeft ze ook niet om zo oud te worden. Het zit in haar genen. Haar moeder haalde op drie maanden na net de honderd niet en haar vader werd negentig.

Meer berichten