Er is jeugdoverlast, maar aan de andere kant kan die jeugd nergens naartoe | Nieuwsblad voor Huizen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Er wordt onder meer gesproken over toezicht en handhaving.
Er wordt onder meer gesproken over toezicht en handhaving. (Foto: Bob Awick)

Er is jeugdoverlast, maar aan de andere kant kan die jeugd nergens naartoe

  Mensen

HUIZEN - Veiligheid is 'hot', bleek na de bijeenkomst dinsdagavond in Theater de Boerderij waar jong en oud vertegenwoordigd was en er tussen beide groepen soms felle discussies ontstonden.

"Wordt er niet minder gemeld?", merkt een meneer op wanneer een gemeentevertegenwoordiger meldt dat het aantal woninginbraken en overlastmeldingen de laatste jaren afneemt. En vervolgens: "Ik ga niet naar buiten als daar drie jongens zijn." Direct stapt een van de aanwezige jongeren naar voren. "Ik snap uw zorgen, maar wat is de reden dat u niet durft. Hier is sprake van een vooroordeel."

Direct is de toon gezet en lijkt de veiligheidsbijeenkomst, een initiatief van de gemeente, een tweestrijd te worden tussen jong en iets minder jong. Vooral als iemand anders toevoegt dat hij al 48 jaar met veel plezier in Huizen woont, maar als hij buiten komt direct voor 'oude lul' wordt aangezien. "Dan rijden er drie of vier jongelui voor je op de fiets. Levensgevaarlijk. Ouderen worden daar heel onzeker van." En de reactie van een jongen: "Ik voel me hierdoor beledigd. Niet iedere jongere is hetzelfde."

Op dat moment kunnen de aanwezigen deelnemen aan een van de vier thema's: jeugd en veiligheid/overlast, woninginbraken, radicalisering en toezicht & handhaving. Gezien de discussie daarvoor lijkt dat eerstgenoemde thema even het meest interessant. Grote vraag is wat de samenleving kan doen tegen overlast. "Ik probeer altijd het gesprek met ze aan te gaan", zegt een vrouw. "Maar je maakt weinig kans."

Een van de jongeren reageert dat het van twee kanten komt. De jongeren laten zich niet altijd van hun beste kant zien, maar zij worden ook vaak op een agressieve manier benaderd. "En dan krijg je een dreigende sfeer." Dat beeld wordt bevestigd door een meneer. "Wij worden soms gek van sommige groepen jongeren. Dan krijg je een sfeer die niet goed is. Het één lokt het ander uit."

Natuurlijk komt jeugdoverlast niet alleen in Huizen voor. Maar wat kan er in Huizen gedaan worden om het probleem aan te pakken. "Toen ik jong was ergerde ik me al dat ik niets kon doen in Huizen", zegt een man. "Ik was 25 jaar weg, maar nu ik terug ben is er niets veranderd. Waar moeten de jongeren heen?"

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371756&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>