De Ride Out startte in Huizen.
De Ride Out startte in Huizen. (Foto: Bob Awick)

Motorrit voor Molukse gevangenen start in Huizen

  Mensen

HUIZEN - Ruim 500 motorrijders verbraken zaterdagochtend met brullende motoren de stilte in Huizen. De groep vertrok vanaf de Molukse stichting Gosepa voor een rit van 186 kilometer. Het doel: letterlijk de stilte verbreken omtrent Molukse politieke gevangenen in Indonesië.

De Peringatan Ride Out 2019 had Huizen als startpunt. De organisatie lag in handen van de motorclubs Sahabat Maluku, Kawan2 en Motor & Perintis Aksi Kilat. Zij willen door een massale rit aandacht vragen voor gevangenen.

In 2007 heeft een groep Molukkers een traditionele dans uitgevoerd voor de toenmalige Indonesische president. Tijdens deze dans werd de Molukse vlag getoond als symbool van onafhankelijkheid van de Molukken. Erkenning van die onafhankelijkheid is iets waarvoor de Molukken, een eilandengroep, al lang strijden.

Die actie werd zwaar bestraft door de toenmalige Indonesische president en de dansers en betrokkenen zijn opgepakt en gemarteld. Sommigen van hen zijn overleden en sommigen van hen zitten nog steeds vast. Molukkers over de hele wereld komen in actie voor de gevangenen, in Nederland voor de twaalfde keer met de Ride Out.

Huizen was zes jaar geleden al eens een pauzeplek voor de Ride Out, maar dit jaar voor het eerst de startlocatie. Dat leverde de Molukse gemeenschap behoorlijk wat werk op, vertelt mede-organisator Robbert Kuypers. Het regelen van genoeg verkeersregelaars, de vergunning en sponsors voor eten en drinken kwamen voor een deel op hem terecht. "AH 78 heeft partytenten en statafels geregeld, sponsors zorgden voor 1200 broodjes en koffie. Zonder hen is zoiets niet mogelijk", zegt Kuypers.

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten