Het monument bestaat uit zo'n 600 stenen, die oplichten en weer uitdoven.
Het monument bestaat uit zo'n 600 stenen, die oplichten en weer uitdoven. (Foto: Bob Awick )

Tijdelijk Holocaustmonument Levenslicht onthuld

  Mensen

HUIZEN Burgemeester Niek Meijer heeft vanmiddag het tijdelijk Holocaustmonument Levenslicht onthuld. Het is in elk geval tot 2 februari te zien aan de Kerkstraat 2.

Het monument maakt deel uit van een groter monument van Daan Roosegaarde. Er liggen zo'n 600 stenen. In totaal zijn er 104.000 gemaakt. Ze representeren de slachtoffers van de Holocaust en zijn verdeeld over verschillende gemeenten.

Traditie
Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt voor het monument.

De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden en hun leven leefden; soms al generaties lang. Dat geldt ook voor Huizen, waar in de oorlog brede steun werd gegeven aan Joodse onderduikers.

Ademhaling in licht
Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van deze Huizers bij Levenslicht blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Meer berichten