Van links naar rechts: Harry Wellink, Fijda van der Pluijm-Westland, burgemeester Niek Meijer en Cees Alders.
Van links naar rechts: Harry Wellink, Fijda van der Pluijm-Westland, burgemeester Niek Meijer en Cees Alders. (Foto: Bob Awick )

Koninklijke onderscheidingen uitgereikt

  Mensen

HUIZEN - De koninklijke onderscheidingen, die op 24 april al werden toegekend, zijn vandaag officieel door burgemeester Niek Meijer overhandigd in de raadzaal van de gemeente Huizen. Dit gebeurde in twee bijeenkomsten.

In de eerste bijeenkomst kregen Leen Mak, Chris van de Runstraat, Klaas-Albert Klein en Joan van Haaften de versierselen overhandigd. In de tweede bijeenkomst viel de eer te beurt aan Fijda van der Pluijm-Westland, Cees Alders en Harry Wellink.

Klein van opzet
De bijeenkomsten waren klein van opzet, zodat iedereen in en eventueel om de raadzaal een plek had om er bij te zijn. Normaliter zit de raadzaal vol bij dit soort gelegenheden en daar refereerde de burgemeester ook naar.

Normaal is er ook sprake van een verrassing, als de te onderscheiden personen naar het gemeentehuis zijn gelokt en daar pas te horen krijgen dat zij een koninklijke onderscheiding krijgen toegekend. In dit geval was het geen verrassing, want de burgemeester had ze op 24 april al gebeld om het nieuws persoonlijk mede te delen.

Fijne gesprekken
"Dat waren in mijn ogen fijne gesprekken op een mooi moment", zei de burgemeester vandaag. "Soms was de bos bloemen en de brief mij voor en was het geen verrassing." Een aantal mensen herkende dat en moest ook lachen om deze opmerking.

Leen Mak dacht dat hij een nieuwe telefoon zou krijgen, maar kreeg een telefoon met aan de andere kant de burgemeester aan de lijn. Zo werd iedereen op 24 april op een andere manier verrast met de onderscheiding die dan vandaag in het echt werd overhandigd.

Maatschappij
Burgemeester Niek Meijer stond bij alle gedecoreerden kort stil bij wat zij voor de maatschappij hebben betekend. Een koninklijke onderscheiding word namelijk alleen maar uitgereikt aan mensen die zich geruime tijd ten bate van de maatschappij hebben ingezet en daarbij anderen hebben geïnspireerd.

Leen Mak
Bij Leen Mak is de rode lijn van het vrijwilligerswerk zich inzetten voor de Christelijk Gereformeerde Kerk in Huizen en dat doet hij al meer dan 35 jaar. Daarnaast was hij secretaris van de Stichting Vrienden van het Gooi en schreef artikelen voor het verengingsblad.

Chris van de Runstraat
Chris van de Runstraat doet vrijwilligerswerk op twee gebieden: natuur en mensen in verdrukking. Zo is hij betrokken bij Amnesty Huizen. Daarnaast zet hij zich in als Vrijwillige Thuishulp en verzorgt daar veelal tuinen van ouderen. Ook is hij vrijwilliger van het GNR en organiseert wandelingen en een wandelvakantie.

Klaas-Albert Klein
Het vrijwilligerswerk van Klaas-Albert Klein heeft ook van alles te maken met groen en persoonlijke aandacht. Hij is docent groenlessen bij de Gooise Praktijkschool en gaat daarin altijd een stapje verder voor zijn leerlingen. Hij onderhoudt ook tuinen van anderen. Ook is hij vrijwilliger bij Visio, waar hij onder andere het project gastgezinnen op zich nam, waar cliënten van Visio een dagbesteding bij een gastgezin hebben.

Joan van Haaften
Joan van Haaften heeft een hele lijst van vrijwilligerswerkzaamheden, waar hij al op zo'n 14-15 jarige leeftijd mee begon. Hij is goed in het organiseren van evenementen en zette zich onder andere in voor de Parkinson Vereniging. Daarnaast is hij bekend van Buurtpanel 1276. Hij liet de burgemeester op de fiets kennismaken met die wijk. Hij werd benoemd tot ridder voor zijn grote inzet. De overige werden lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Fijda van der Pluijm-Westland
In de tweede bijeenkomst werd Fijda van der Pluijm-Westland als eerste toegesproken. Kerk en samenleving zijn de rode draad in haar vrijwilligerswerk. Kinderen en jongeren zijn haar specialiteit. Zo was ze onder andere lid van de jeugdraad, deed ze kindernevendiensten en zette zich in op de Da Costa-school en is ze vrijwilliger bij Willem de Zwijger.

Cees Alders
Cees Alders kennen veel mensen van de Stichting Oldtimers Huizen en het bijbehorende Oldtimer Festival Huizen. Dat is echter pas de laatste jaren iets op zijn lijst van vrijwilligerswerk. Daarvoor was hij voorzitter van de Stichting Sociaal Cultureel werk in Huizen, Stichting Milieu en Natuureducatie en Stichting Vluchtelingenwerk Huizen. Daaraan voegde hij ook vrijwilliger bij Vier het Leven toe en nog meer.

Harry Wellink
Als laatste in het rijtje was de eer te beurt aan Harry Wellink. Al bijna 40 jaar doet hij vrijwilligerswerk bij de RK Parochie Huizen-Blaricum-Bijvanck, daar werd hij zes jaar geleden ook nog eens lid van de tuingroep. Toen was hij 84 jaar. Vanaf 2000 is hij ook vrijwilliger bij Theodotion.

Voor de partners van de onderscheiden personen was er nog een bos bloemen. Zij vormen de achterban die het mogelijk maakt om het vrijwilligerswerk te doen. Ook als zij er niet meer waren, werd postuum die erkenning nog uitgesproken. Vaak zijn of waren deze ook actief in de samenleving.

Wilhelmus
Nadat de burgemeester de gedecoreerden had toegesproken volgde er een toost en werden twee coupletten van het Wilhelmus rustig meegezongen. Daarbij bleek dat de heer Wellink een prachtige stem heeft, waar de burgemeester wel even stil van werd.

Daarna werd er geproost op de gedecoreerden en volgde er nog een driewerf hoera voor de koning, uit wiens naam de burgemeester de onderscheidingen had mogen uitreiken.


Van links naar rechts: Klaas-Albert Klein, Joan van Haaften, burgemeester Niek Meijer, Leen Mak en Chris van de Runstraat. (Foto: Carin van den Berg)

Meer berichten