Marian van den Berge haalde vrijdag de kaarten op bij de Dr. Maria Montessorischool die naar bewoners van verzorgingstehuizen gaan.
Marian van den Berge haalde vrijdag de kaarten op bij de Dr. Maria Montessorischool die naar bewoners van verzorgingstehuizen gaan. Foto: Bob Awick

Nieuwe coronakaartenactie: Jong & Oud

Mensen

HUIZEN - Marian van den Berge is met een nieuwe coronakaartenactie begonnen. Zij was eerder dit jaar ook de initiatiefnemer van de 1.000 kaartenactie. “Daar hebben we uiteindelijk wel 2.000 kaarten mee opgehaald. Nu de coronacrisis maar duurt, merk ik dat er wel weer behoefte is aan een kaartje.”

Deze keer is de actie wel wezenlijk anders. Kon iedereen tijdens de eerste kaartenactie op verschillende punten kaarten inleveren, nu zijn de basisscholen benaderd om voor ouderen in verzorgingstehuizen en bewoners van Visio kaarten te schrijven.

“Niet alle scholen doen mee”, legt Marcel Vreedeveld uit. Hij hielp ook al bij de eerste actie. “Sommige scholen hadden zich al aangesloten bij een actie van het Ouderenfonds.” Naast Marcel helpt Claudia Koning een handje mee. “Ik wilde eigenlijk ook een actie gaan doen en zag deze in de Corona Hulpgroep Huizen staan. We hebben onze krachten gebundeld.”

Kleutertekeningen
Aan de grote tafel bij Marian zitten ze vrijdagavond de kaarten te tellen en bekijken die van de Dr. Maria Montessorischool en De Parel. “Leuk hè”, zegt ze als ze de kleutertekeningen op de kaarten laat zien. “De hele school deed mee bij De Parel. Soms staan er hele persoonlijke berichtjes op de kaarten, nog niet altijd in juist Nederlands. Iets als ‘Ik ken u niet, maar ik wens u fijne kerstdagen’. Of zelfs ‘U ben lief’. “Ik wordt er zelf gewoon heel erg blij van”, legt Marianne uit.

Omdat ze betrokken is bij het Koffieschenkproject in De Marke - De Meenthoek, weet ze dat de ouderen behoefte hebben aan weer zo’n actie. “We kunnen nu niet met een grote groep koffiedrinken, maar kijken wat 1 op 1 mogelijk is. Op die manier kunnen we ook een praatje maken met mensen en houden we ons ook aan de coronamaatregelen.”

Boodschap schrijven
Van de vorige kaartenactie hebben ze geleerd dat het niet handig is dat mensen alleen maar kaarten maken. “Niet iedereen had er een boodschap in geschreven. We hebben dus zelf nog heel wat tijd daarin gestoken. Daarom heb ik de scholen gevraagd om de leerlingen er kort iets in te laten schrijven.”

Daarnaast wil ze de ouderen die een kaartje krijgen ook vragen of zij een kaart willen schrijven voor een van de leerlingen van de school waarvan ze kaarten krijgen. “Dan moeten we wel goed bijhouden welke kaarten waarheen gaan, maar het lijkt me zo leuk dat de leerlingen ook een kaartje krijgen”, legt Marian uit. “Vandaar dat we de actie nu Jong & Oud hebben gedoopt.”

Kaarten
Marian, Marcel en Claudia hoeven zich geen zorgen te maken dat ze een tekort aan kaarten hebben. Nadat Marcel de kaarten van de Dr. Maria Montessorischool keurig in een doos heeft gedaan om ze makkelijk te kunnen tellen, blijken het er al 300 te zijn. Ook het aantal kaarten van De Parel gaat die richting op. Ook worden er veel  kaarten ingeleverd bij Claudia na een oproep op Facebook. “Marit Meijners heeft al minstens 150 kaarten zelf gemaakt”, zegt ze.

Samen overleggen ze wie wat gaat doen, want er moeten nog meer kaarten worden opgehaald en bezorgd. “Dat is een hele organisatie, maar het scheelt natuurlijk dat we al eerder kaarten hebben gebracht naar de verzorgingstehuizen”, zegt Marian. “Ik hoorde dat er zelfs een mevrouw was die de kaart onder haar kussen legde. Ze zijn er echt blij mee. We gaan zorgen dat ze er ruim voor kerst zijn.”

Uit de krant