Vijftig jaar trouwe dienst beloond

Lid brandweercorps met groot hart voor vrijwilligers en onderwijs kreeg Kruis van Verdienste in goud

1 sep 2021, 13:03 · leestijd 6 minuten Mensen
Joop Huizing is van groot belang geweest voor de brandweer in binnen- en buitenland.
Joop Huizing is van groot belang geweest voor de brandweer in binnen- en buitenland. Foto: Bob Awick

Joop Huizing nam afgelopen vrijdag na 50 jaar afscheid van de brandweer. De laatste functie die hij bekleedde was die van Hoofd Vrijwilligers van de brandweerregio Gooi & Vechtstreek. Tevens was hij Manager Technische Dienst en operationeel verantwoordelijk bij incidenten. Zijn takenpakket is echter veel groter. Voor al het werk dat hij deed, ontving hij tot zijn verrassing het Kruis van Verdienste in goud.

Tijdens zijn technische opleiding bij Philips in Hilversum, maakte Huizing voor het eerst kennis met de brandweer. “Het was een groot bedrijf. Er werd verteld dat daar op school een brandweer kwam. Ik was 15 jaar en wilde meteen helpen en beschikbaar zijn.”

“Mijn ouders hebben altijd in de hulpverlening gezeten en deden maatschappelijk werk. Het dienstbaar zijn had ik van huis uit meegekregen, maar mijn ouders vonden het toch niet echt leuk. Ze hadden liever dat ik ging leren. Maar het kwam goed. Ik bracht het tot de officiersopleiding; dat is een Hbo-opleiding. Ik heb alles gedaan; het past gewoon bij mijn persoonlijkheid.”