Bij de Dr. Maria Montessorischool stond de hele week een tafel met informatiemateriaal in de gang.
Bij de Dr. Maria Montessorischool stond de hele week een tafel met informatiemateriaal in de gang. Foto: Dr. Maria Montessorischool

Scholen staan stil bij Paarse Vrijdag

Mensen

HUIZEN - Het is vandaag weer Paarse Vrijdag, de dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met lhbt+’ers.

In Nederland wordt de dag sinds 2010 ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden. Dan laten de jongeren zien dat iedereen op school zichzelf mag zijn en niemand gepest of uitgesloten mag worden om wie hij is. 

Op de Dr. Maria Montessorischool hebben ze er deze hele week zelfs een hele lestafel voor neergezet met informatiemateriaal.

Regenboogvlag
Op de middelbare scholen Huizermaat en Erfgooiers College werd vandaag ook stilgestaan bij Paarse Vrijdag. Hier wappert de regenboogvlag.

Wethouder Maarten Hoelscher bezocht de beide scholen en hielp bij Scholengemeenschap Huizermaat de vlag te hijsen.

Netwerk
Paarse Vrijdag wordt op Scholengemeenschap Huizermaat georganiseerd door het netwerk van Gender & Sexuality Alliance (GSA).

Een GSA is een organisatie of groep leerlingen en vrijwilligers die zich sterkt maakt voor een veilige omgeving voor iedereen op school. De organisatie wordt gesteund door COC Nederland.

Gaat verder
Stichting Gooi en Vecht Inclusief en de afdeling Huizen Inclusief waren hier ook aanwezig. "Door samen aandacht te geven aan Paarse Vrijdag laten we zien dat LHBTI+ verder gaat dan de grenzen van Huizen", aldus wethouder Maarten Hoelscher.

Het Erfgooiers College heeft geen officiële GSA, maar ook hier zetten leerlingen zich actief in voor LHBTI+ jongeren.

Uit de krant