De vluchtelingen die demonstreren gaan in gesprek op het gemeentehuis.
De vluchtelingen die demonstreren gaan in gesprek op het gemeentehuis. Foto: Bob Awick

Demonstratie vluchtelingen asielboot om onduidelijkheid verkrijgen BSN

Mensen

HUIZEN - Een demonstratie bij asielzoekersschip Fortuna aan het Mastspoor startte vanmiddag rond één uur.

De ongeveer 50 demonstranten zijn de bewoners zelf, de asielzoekers. Zij zijn niet tevreden over de omstandigheden.

Te weinig informatie
Volgens één van de asielzoekers zitten sommige bewoners er al meer dan een jaar. Zij zouden te weinig informatie krijgen over hoe lang het nog gaat duren.

Inmiddels is de groep richting het gemeentehuis gegaan om daar hun verhaal onder de aandacht te brengen.

Update 14.50 uur

De demonstranten zijn ontvangen in het gemeentehuis. Er wordt voor koffie en thee gezorgd en wethouder Karin van Werven gaat in gesprek met de mensen.

(Verhaal gaat verder na de afbeelding)


De aankomst van de demonstratie bij het gemeentehuis. Foto: Bob Awick

Update 18.00 uur

Wethouder Karin van Werven laat na afloop van de bijeenkomst op het gemeentehuis weten dat deze vreedzaam is verlopen. “Demonstratie is wellicht ook wel een groot woord. Er waren geen spandoeken of grote boosheid, maar een vreedzame bijeenkomst.”

De groep vluchtelingen was ook bewust met een afvaardiging gekomen. Ze wilde volgens de wethouder ook niet de boel op stelten zetten maar duidelijkheid.

Gefrustreerd
“Ze zijn gefrustreerd over het proces hoe ze en BSN, burgerservicenummer, kunnen krijgen. Ze hebben het gevoel dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd.”

De afvaardiging koos er volgens haar voor om naar het gemeentehuis te komen, omdat ze de gemeente kennen van sport, cultuur, taalles en andere contacten. “Ze kwamen hier om hulp te vragen.”

Manager COA
Het proces waar vluchtelingen in Nederland doorheen moeten, ligt bij het COA, Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. “We hebben daarom direct contact met ze gezocht. Er is een manager lang gekomen”, aldus de wethouder.

Deze heeft geïnventariseerd waar de groep vluchtelingen tegenaan loopt. “Hij heeft toegezegd om uit te zoeken wat het probleem is en welke oplossingen er mogelijk zijn en komt daar op terug.”

Meer informatie
De gemeente heeft de vluchtelingen toegezegd om volgende week dinsdagmiddag terug te koppelen wat er dan bekend is bij de gemeente.

“We hopen dan meer informatie te hebben. Het is een administratief ingewikkeld proces en het ligt bij het COA om het nu uit te zoeken en het op te lossen.”

Bijdrage leveren
Wethouder Karin van Werven begrijpt de frustratie van de vluchtelingen goed. “Ze willen graag een bijdrage leveren aan de maatschappij. Sommige hebben al een aanbod gehad om aan de slag te gaan, maar kunnen dat niet vanwege het ontbreken van zo’n BSN.”

“”Ik ben wel blij dat ze ons hebben weten te vinden met hun problemen en dat ze ons als gemeente vertrouwen en het probleem hebben aangekaart. Ik heb zelf met mensen gesproken die al een jaar in Nederland zijn en ook best al goed Nederlands spreken. Ze willen weten waar ze aan toe zijn.”

Rustig vertrokken
“Na het gesprek met de gemeente en de manager van het COA hebben de vluchtelingen netjes hun bekertjes opgeruimd en de stoelen weer aangeschoven en zijn weer naar de boot vertrokken.”

De wethouder laat tot slot nog weten dat de gemeente niet op de hoogte was van de demonstratie, totdat de vluchtelingen bij de boot vertrokken richting het gemeentehuis. “We zijn op dat moment door de politie ingelicht.”

De demonstratie begon bij de asielboot. Foto: Inter Visual Studio / Casper Bunschoten

Uit de krant