<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Jan Boesmans met enkele items uit zijn verzameling sinterklaasspullen.
Jan Boesmans met enkele items uit zijn verzameling sinterklaasspullen. (Foto: Bob Awick)

Voorvechter voor Sintetalages stopt

  Mensen

HUIZEN - Jan Boesmans heeft vroeger een herenmodezaak in Laren gehad en maakte zich ook na die tijd hard voor mooie etalages met sinterklaasversieringen. Met zijn strijd haalde hij zelfs het landelijke nieuws in 1992. Na 40 jaar stopt hij ermee.

"Het wordt me te veel, maar ik hoop dat anderen met de strijd doorgaan, want als we niets doen dan verdwijnt de sinterklaassfeer uit de straten", zegt hij.

Persoonlijk
Zijn voorliefde voor Sinterklaas is eigenlijk een heel persoonlijk iets. "Ik herinner me nog dat ik als 13-jarige stiekem keek wat er gekocht was."

De dinky toy ziekenwagen die hij dat jaar kreeg, heeft hij nog. "Ik heb er veel mee gespeeld, dus de klep is kapot", zegt hij als hij de speelgoedauto laat zien.

Sint Nicolaas Comité
Die herinnering aan het sinterklaasfeest heeft hem al die jaren gedreven om zelf in zijn winkel ook te zorgen voor een mooie etalage. Toen hij in de jaren 90 zag dat de kerstversieringen steeds eerder het straatbeeld bepaalden, kwam hij in actie.

Landelijke media pakten dat op. "Ik zat toen ineens bij de '5 Uur Show' en naar aanleiding hiervan werd in 1993 het Sint Nicolaas Comité opgericht met als doel het Sint Nicolaasfeest als nationaal erfgoed te behouden."

Lees verder in de digitale editie


Reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Elke donderdag het Nieuwsblad voor Huizen per e-mail
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226626&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>