Een van de overleden schapen.
Een van de overleden schapen. (Foto: GNR)

Schapen overleden door loslopende hond

  Natuur en Milieu

HUIZEN - Een hond heeft afgelopen maandag op de Tafelberg- en Blaricummerheide een lammetje van het Goois Natuurreservaat (GNR) doodgebeten. Als gevolg van stress zijn er daarna nog 3 schapen en 3 lammeren overleden.

Het doodgebeten lammetje is door wandelaars op de heide aangetroffen. Volgens de dierenarts zijn de bijtwonden duidelijk afkomstig van een hond. Bloedanalyse van de andere dode schapen liet een verhoogde concentratie van stresshormoon in hun bloed zien, meldt het GNR.

Jachtinstinct
Hoofd Veeverzorging van het Goois Natuurreservaat Johan Griffioen zegt hierover: "Dit is niet de eerste keer helaas. Wat er gebeurt is dat een loslopende hond, vaak uit het zicht van het baasje, tussen de schapen springt, z'n jachtinstinct volgend."

"Daarbij wordt een schaap soms gepakt en veroorzaakt het bij de andere schapen enorme stress door het onophoudend opjagen. Als gevolg van die stress kunnen schapen tot wel 48 uur daarna nog het loodje leggen."

Dramatische gebeurtenis
"Het is een dramatische gebeurtenis. Voor de schapen, voor het Goois Natuurreservaat, voor de bezoekers die het doodgebeten schaap aantroffen en ook voor mij persoonlijk. Je mag best weten dat op zo'n moment voor mij de wereld eventjes stil staat."

"Je voelt je dan zo machteloos. Dit los je ook niet op met toezicht, dit gaat om het bewust zijn wat je hond doet achter je rug. Mensen hebben er vaak geen enkel idee van en het is ook vaak iets dat in paar tellen gebeurd'.

Aan de lijn
Het Goois Natuurreservaat vraagt met klem aan alle hondenbezitters om in de natuurgebieden waar begrazing is hun hond aan de lijn te houden.

"Wees je er als hondenbezitter van bewust dat honden jagers zijn en vaak hun instinct volgen, met alle gevolgen van dien. Ze hoeven de dieren niet te pakken te krijgen, de stress van een hond in de buurt en het opjagen kan dus al genoeg zijn."

Meer berichten