Egelopvang vreest opnamestop | Nieuwsblad voor Huizen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Een van de vrijwilligers voert een egel in de opvang.
Een van de vrijwilligers voert een egel in de opvang. (Foto: Bob Awick)

Egelopvang vreest opnamestop

  Natuur en Milieu

HUIZEN - De Egelbescherming en Eekhoornopvang Nederland slaat alarm. Na de dramatisch droge zomer ligt de opvang nu al helemaal vol met gewonde, zieke, uitgedroogde en uitgemergelde egels en eekhoorns.

"En het drukke seizoen moet nog beginnen. We vrezen zelfs een opnamestop als we niet gauw extra vrijwilligers en geld krijgen", aldus Floor Tolboom.

Opvang
De opvang van egels vindt in Huizen plaats aan de Landweg 3. De eekhoorns worden opgevangen in Leusden. "We hebben plaats voor honderd egels en er zijn er nu al 90 in de opvang aanwezig", laat Floor weten. "Vol is vol en we willen dat moment eigenlijk voorkomen."

De drukke tijd voor de opvang van egels is normaliter van september tot en met december. "Maar eigenlijk is het dit jaar helemaal niet rustig geweest. De leefomgeving voor de egel wordt ook steeds kleiner. Ze moeten vaak met gevaar voor eigen leven drukke wegen oversteken. Daar gaat het ook al vaak mis."

Vastgekleefd
Om een voorbeeld te geven van slachtoffers van deze zomer, vertelt Floor over La Luna. "Dat is onze mini-egel. Zij werd gevonden met haar vier pootjes vastgekleefd aan het gesmolten asfalt. Gelukkig reageerden de vinder en de dierenambulance snel en konden wij al het zachte asfalt vermengd met bladeren van haar pootjes verwijderen."

"Ze woog slechts 70 gram en was al bijna 6 weken oud. Dan horen jonge egels al rond de 250-300 gram te wegen! Dat betekende 48 uur lang om de twee uur flessen, want zij was ook geheel uitgedroogd en erg slap."

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371756&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>