Foto: Energiebeheer Nederland

Plof: onderzoek naar diepe aardlagen in Huizen en omstreken

  Natuur en Milieu

Huizen  - Inwoners van onder meer Huizen kunnen de komende tijd af en toe een plof horen. Energie Beheer Nederland B.V. (EBN) gaat namelijk met gecontroleerde ontploffingen onderzoek doen naar de diepe aardlagen op een lijn tussen Utrecht en Almere.

EBN wil aardwarmte gaan winnen in de buurt van Utrecht en Almere en onderzoekt met geluidsgolven of de bodem daarvoor geschikt is. Deze geluidsgolven wekt het bedrijf op door gecontroleerd kleine ladingen explosieven te laten ontploffen op twintig meter diepte.

Het Staatstoezicht op de Mijnen heeft EBN hiervoor een vergunning gegeven, namens minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. De vergunning is op 21 februari ingegaan. Het onderzoek duurt ongeveer een maand. De werkzaamheden eindigen rond 20 maart 2019. De vergunning bepaalt dat uiterlijk 1 mei 2019 het werken met explosieven klaar moet zijn.

Seismisch onderzoek met explosieven
Bij seismisch onderzoek wordt een soort echo van de ondergrond gemaakt, met behulp van geluidsgolven. In dit geval worden de geluidsgolven gemaakt door precies en gecontroleerd kleine ladingen explosieven te laten ontploffen op een diepte van ongeveer twintig meter. Door de weerkaatsingen van de geluidsgolven, krijgt EBN een beeld van de ondergrond en kan het bedrijf bepalen of de ondergrond geschikt is voor het winnen van aardwarmte.

Hoorbare ploffen langs de lijn Utrecht - Almere
EBN werkt met de explosieven langs een lijn met een lengte ongeveer 35 kilometer tussen Utrecht en Almere. Die lijn loopt door de gemeenten Utrecht, De Bilt, Baarn, Hilversum, Laren, Eemnes, Blaricum, Huizen, Zeewolde en Almere. Tijdens het werken met de explosieven kunnen omwonenden ongeveer een uur lang om de paar minuten een lichte plof horen.

Voorschriften
Bij het werken met de explosieven moet EBN zich aan voorschriften houden. Zo mogen de werkzaamheden niet tussen 23:00 en 07:00 uur plaatsvinden. In de bebouwde kom mag EBN na 19:00 uur geen explosieven meer laten ontploffen. EBN moet bij het werk op een afstand van minimaal vijftig meter van woningen blijven. EBN moet klachten van bewoners of meldingen over schade behandelen en doorgeven aan de gemeente van die bewoner en aan het Staatstoezicht op de Mijnen.

Meer berichten