Op de Landelijke Compostdag wordt de compost gemaakt uit gft-afval weer aan de inwoners teruggegeven.
Op de Landelijke Compostdag wordt de compost gemaakt uit gft-afval weer aan de inwoners teruggegeven. (Foto: GAD)

Gratis compost bij scheidingsstation als dank voor scheiden afval

  Natuur en Milieu

HUIZEN - Inwoners kunnen op de Landelijke Compostdag zaterdag 30 maart van 9.00 tot 16.00 uur gratis een zak compost ophalen bij de vier scheidingsstations in de regio, waaronder die in Huizen.

"Met deze jaarlijkse uitdeelactie worden inwoners bedankt voor het goed gescheiden aanbieden van groente-, fruit-,  tuinafval en etensresten (gft)", laat de GAD weten.

Gft-afval
Van het  gft-afval dat huis aan huis wordt ingezameld in de regio maakt verwerker Indaver onder andere compost, groen gas en vloeibare CO2. Deze compost wordt op de Landelijke Compostdag teruggebracht naar de huishoudens.

"Compost is een natuurlijke bodemverbeteraar. Het voedt de bodem en stimuleert de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze. Ook verbetert compost de structuur van de bodem en zorgt het voor een goede waterhuishouding."

Balans
"Zo ontstaat er een natuurlijke balans in de bodem. Vermeng de compost met aarde en voedt daarmee de planten in de tuin of op het balkon."

Inwoners die met eigen ogen willen zien hoe het gft-afval wordt verwerkt, kunnen dit zaterdag 30 maart met eigen ogen zien bij Indaver aan de Schans 42 in Alphen aan den Rijn. Het bedrijf is hiervoor van 10.00 en 14.00 uur geopend.

Meer berichten