Afbeelding
Foto: Pixabay

Klachten over vuurwerk enorm gestegen na start verkoop

Natuur en Milieu

HUIZEN - Vuurwerkmeldpunt Huizen heeft voor tot en met week 52 790 klachten ontvangen. Afgelopen weekeinde alleen al zijn er ruim 300 klachten geregistreerd. De start van de vuurwerkverkoop op zaterdag lijkt hier mede oorzaak van te zijn.

Met name illegaal vuurwerk met harde knallen zorgt voor veel meldingen. De wijken Huizermaat-West en Bovenmaat springen eruit. "Voornamelijk afkomstig van jongerengroepen die door wijken heen trekken en in elke straat een ‘bom’ laten ontploffen", aldus Ruben Woudsma, initiatiefnemer van het meldpunt.

Ruiten trillen
"Diverse melders komen met verhalen dat de ruiten trillen na een knallen en dat ze vrezen voor eigen veiligheid. Ook het herhaaldelijk knallen in de nachtelijke uren wordt als storend ervaren."

"Veel melders beschrijven dat ze bij de politie geen gehoor krijgen. Er wordt te kennen gegeven dat er geen capaciteit is: 'De politie hebben wij een aantal weken geleden al geïnformeerd maar zij gaven aan onderbezet te zijn'.”

Verder wordt handhaving gemist, vooral op zondag, zo stelt één van de melders: 'En boa's die zijn vrij in het weekend…'.

Rapport
Tot 3 januari 2020 blijft Vuurwerkmeldpunt Huizen open. Na afloop van deze periode zullen de meldingen worden verwerkt in een rapport. Dit rapport zal worden overhandigd aan de burgemeester van Huizen.

Wanneer het meldpunt onbereikbaar is kan een melding ook gemaakt worden via e-mail bij ruben.woudsma@gmail.com of via de telefoon op 06-47310855.

Uit de krant