Toezichthouders hebben er hun handen vol aan.
Toezichthouders hebben er hun handen vol aan. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Natuurclubs balen: 'Mensen gedragen zich alsof ze in een recreatiegebied zijn, waar alles mag'

Natuur en Milieu corona

HUIZEN - Groepen jongeren die overlast veroorzaken, mensen die van de paden afgaan en dwars door kwetsbare natuur heenlopen, fietsen of zwemmen waar dat niet toegestaan is, loslopende honden en heel veel zwerfafval. Het Goois Natuurreservaat en Natuurmonumenten zijn helemaal klaar met de vele bezoekers die lang niet altijd rekening houden met de natuur.

Vanwege de coronasituatie en het feit dat alles (horeca/musea/sport) dicht is, zoeken veel liefhebbers de natuur op. Op zich is dat prima, stellen beide natuurorganisaties, echter vragen zij ieder zich wel aan de regels te houden. We zitten namelijk ook nog eens middenin het broedseizoen. 

“Het is heel begrijpelijk dat mensen erop uit willen trekken, maar het is nu af en toe echt bar en boos", aldus toezichthouder Jelle Kaptijn van Natuurmonumenten. Hij heeft zijn handen vol aan alle overlast. "Jongeren die in grote groepen midden in het natuurgebied gaan zitten drinken. Daarmee veroorzaken ze enorme verstoring voor de dieren die er leven. Zeker nu we middenin het broedseizoen zitten en bijvoorbeeld reeën hun jongen krijgen.” 

Maar het zijn niet alleen jongeren die voor problemen zorgen. “Mensen die van de paden afgaan en dwars door het gebied heen sjouwen, fietsen op plekken waar dat niet mag, vissen in de natuur, honden overal laten loslopen", vervolgt de toezichthouder. "Mensen gedragen zich alsof ze in een recreatiegebied zijn, waar alles mag.”

Bos geen verstopplek
Boswachter Rob Rossel van Goois Natuurreservaat kan dat beamen: “De hei is geen voetbalveld, graslandjes geen picknickweide, het bos geen verstopplek en water geen zwemwater. We zien mensen steeds verder en dieper de natuurgebieden intrekken. Vooral jongeren. Het is nu vakantietijd of ze hebben maar een halve dag schoolwerk thuis en dan willen ze naar buiten.” 

Beide natuurorganisaties begrijpen heel goed dat mensen in deze moeilijke tijd de natuur opzoeken, maar benadrukken dat de natuur hier niet de dupe van moet worden. Zeker in het broedseizoen hebben dieren hun rust en ruimte hard nodig.

Regels zijn er niet voor niks
Daarom vragen Goois Natuurreservaat en Natuurmonumenten alle bezoekers om rekening te houden met de natuur en de regels in acht te nemen. “Die zijn er niet voor niks. Maar we zien ook veel nieuwe mensen in onze gebieden, die zich misschien niet bewust zijn van de regels”, zegt Kaptijn. “Daarom deze oproep: wandel of fiets alleen op de aangegeven paden, ga niet na zonsondergang de natuur in, houd je hond aan de lijn waar dat gevraagd wordt en neem je afval weer mee naar huis. Veel dank namens ons en vooral namens de natuur."

Uit de krant