Er is weer een stijging waarneembaar in het aantal meldingen.
Er is weer een stijging waarneembaar in het aantal meldingen. Foto: Vuurwerkmeldpunt Huizen

Vuurwerkmeldpunt: 829 meldingen en toename vandalisme en dierenleed

Natuur en Milieu

HUIZEN - Vuurwerkmeldpunt Huizen heeft tot op heden 829 meldingen ontvangen en geregistreerd. Week 47 met 249 meldingen, is tot op heden de drukste week met meldingen. Tussen week 50 en 51 is er wel een stijging waarneembaar van ruim 70%.

In de afgelopen week is er een toename in meldingen zichtbaar rondom vandalisme en dierenleed. Zo geeft één van de melders het volgende aan: ‘We voeden een pup op voor het KNGF Geleidehonden wij en de pup worden helemaal gek van vuurwerkoverlast.’

Vooral tussen 19.00 en 23.00 uur
Ruim 40% van alle meldingen bij het vuurwerkmeldpunt worden gedaan tussen 19:00 uur en 23:00 uur. Opvallend is ook dat er tussen 00:00 en 01:00 uur 6% aan klachten binnenkomt. Wanneer het droog weer is, zijn er nog veel jongeren op pad om in deze uren vuurwerk af te steken en overlast te veroorzaken.

Ruben Woudsma, initiatiefnemer van het vuurwerkmeldpunt vindt het goed om te zien dat de gemeente Huizen ook zijn verantwoordelijk neemt in de voorlichting naar de scholen middels een digitaal leerpakket. De gemeente heeft een nieuwe campagne gelanceerd met de titel ‘Hoopvol het nieuwe jaar in!’.

Gesprek aan de keukentafel
Ook stuurde de burgemeester een brief naar alle jongeren tussen 12 en 17. Woudsma geeft daarover aan: “Goed dat er gebruik wordt gemaakt van deze effectieve manier van communicatie. Ik hoop dat veel ouders ook het gesprek zullen voeren aan de keukentafel”.

Tot woensdag 6 januari 2021 blijft het vuurwerkmeldpunt Huizen open. Een melding kan gemaakt worden via: https://rubenwoudsma.nl/vuurwerkmeldpunt-huizen/. Wanneer het meldpunt onbereikbaar is kan een melding ook gemaakt worden via ruben.woudsma@gmail.com of 06-47310855.

Uit de krant