Afbeelding
Foto: Derk Jan te Pas
Foto’s

Fotohutten Stichtse Brug en Wolfskamer sluiten, eigenaar zoekt nieuwe locatie

Natuur en Milieu

HUIZEN - De fotohutten van DJ-hutfotografie in Huizen en Blaricum moeten na meer dan vijf jaar sluiten. Eigenaar Derk Jan te Pas kijkt fijn terug op de afgelopen jaren en is op zoek naar een nieuwe locatie. 

“Zes jaar geleden kwam ik op het idee om ergens in de bossen een privé-fotohut te maken”, vertelt Te Pas. “Na een aantal partijen te hebben aangeschreven ging Staatsbosbeheer akkoord met een hut vlakbij de Stichtse Brug in Blaricum.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Foto: Derk Jan te Pas

De fotograaf vroeg een jaar later of hij een tweede hut op een andere locatie mocht maken. Staatsbosbeheer ging akkoord en hij bouwde een hut in het bos bij de Wolfskamer in Huizen.

Succes

Voor beide hutten verschenen al snel diverse vogels en dieren: de buizerd, havik, ijsvogel, eekhoorn, vos, boommarter… “En soms was er een leuke verrassing”, zegt Te Pas. “Zo zagen we bijvoorbeeld een keer een wasbeer op de wildcamera voor de hut bij de Wolfskamer.”

(Tekst gaat door onder de foto)


Foto: Derk Jan te Pas

Ook verschenen er steeds meer geïnteresseerden, die de hut wilden huren. “Zo kwam van het een het ander”, vertelt Te Pas verder. “Beide hutten waren een groot succes! Mensen konden heerlijk van de natuur genieten, comfortabel in een hut met allerlei dieren op maar een paar meter afstand. En zonder dat de natuur verstoord werd.”

“In coronatijd vonden mensen het al helemaal heerlijk om even alleen in de hut te zitten, om te ontspannen en te fotograferen.”

Nieuwe locatie

Helaas kreeg Te Pas begin 2021 het bericht van Staatsbosbeheer dat beide hutten per 31 december 2021 moeten sluiten. “Erg jammer”, vindt de fotograaf, “want in de afgelopen vijf jaar hebben honderden natuurliefhebbers gebruik gemaakt van de hutten.”

Daarom is Te Pas op zoek naar een andere locatie in ‘t Gooi, om een nieuwe fotohut op te zetten. “Mocht iemand een locatie weten, dan houd ik mij aanbevolen. Groot hoeft de locatie niet te zijn. Het gaat erom dat er vogels zijn, er een hut geplaatst kan worden en er moet een drinkplek - een klein vijvertje - voor de hut komen.”

(Tekst gaat door onder de foto)


‘Het gaat erom dat er vogels zijn.’ Foto: Derk Jan te Pas

Te Pas denkt zelf aan een grote tuin, een paardenwei of een stukje grond in een bos of op een weiland. Suggesties voor een locatie kunnen gemaild worden naar djfotografie@kpnmail.nl

Uit de krant