De actie is 26 maart, de Landelijke Compostdag.
De actie is 26 maart, de Landelijke Compostdag. Foto: GAD

Gratis compost voor inwoners Gooi en Vechtstreek

Natuur en Milieu

HUIZEN - De Landelijke Compostdag is zaterdag 26 maart. Inwoners van de regio Gooi en Vechtstreek krijgen die dag bij de scheidingsstations van de GAD een gratis zak compost als men huishoudelijk afval komt brengen. 

“Met deze actie bedankt de GAD de inwoners voor het gescheiden aanleveren van hun afval. Het compost dat gratis kan worden opgehaald, is het rechtstreekse resultaat van het ingezamelde gft afval. Gft wordt vooral compost, maar ook groen gas”, aldus de GAD.

Etensresten
Via de GAD gaat het gft-afval naar Orgaworld, daar wordt 70% van het groente, fruit- en tuinafval gecomposteerd en 30% wordt vergist tot biogas. Etensresten doen ook mee.

“Al doet de naam anders vermoeden, gft is meer dan groente-, fruit- en tuinafval. Ook etensresten, zoals pasta, koekjes en botjes van de karbonade, kunnen in de groene bak. Vooral het keukenafval is een belangrijke grondstof voor de verwerking tot groen gas.”

Verkeerde container
Gft scheiden levert heel veel op. “Uit sorteerproeven zien we echter dat er nog steeds gft afval in de restafvalcontainer terechtkomt. Jammer! Gooi schillen, broodresten, etensresten, botten, graten en snoeiafval in de groene bak (de gft-container)”.

Twijfel of het in de groene bak mag? Raadpleeg de afvalwegwijzer op gad.nl of in de GAD app. 

Op = op
Wie zaterdag 26 maart gescheiden afval komt inleveren op één van de scheidingsstations in Bussum, Hilversum, Weesp of Huizen, krijgt één gratis zak compost. De actie geldt zolang de voorraad strekt. De scheidingsstations zijn die dag open van 9.00 tot 16.00 uur.

Uit de krant