Veel zaken worden niet afgehandeld en dat hoeft ook niet vanwege de landelijke richtlijn aanwijzing voor de opsporing van het Openbaar Ministerie.
Veel zaken worden niet afgehandeld en dat hoeft ook niet vanwege de landelijke richtlijn aanwijzing voor de opsporing van het Openbaar Ministerie. (Foto: Pixabay)

952 aangiften 2018 niet onderzocht

  Politie

HUIZEN - De gemeenteraad heeft vorige week donderdag gesproken over het aantal aangiften dat in 2018 niet verder is onderzocht. Dat zijn 952 van de 1.596 aangiften, bijna 60 procent. Toch was er volgens de burgemeester geen reden tot zorgen.

D'66 had naar aanleiding van nieuws over het blijven liggen van 16.000 zaken in het hele land eind vorig jaar vragen gesteld over de hoeveelheid aangiften dat in Huizen blijft liggen. Na lang aandringen kwamen de cijfers van Huizen los en kon er uiteindelijk echt over gesproken worden.

Geschrokken
Paul Lekkerkerker van D66 gaf aan toch wel geschrokken te zijn dat zo veel zaken zijn blijven liggen: "In verhouding ten opzichte van het landelijk aantal is het wel veel. Dat baart wel zorgen."

Burgemeester Sicko Heldoorn zei echter vertrouwen te hebben in de verklaring. Het aantal zaken dat niet is afgehandeld heeft óf geen opsporingsindicatie óf is niet opgepakt met de landelijke richtlijn aanwijzing voor de opsporing van het Openbaar Ministerie in de hand.

Capaciteit
Hierdoor kan de beperkte capaciteit van de politie efficiënt worden ingezet. "Als ik merk dat er iets niet klopt, dan kunnen we er wat mee en zit ik er bovenop", zei hij.

In 2018 zijn 489 aangiften afgerond. Dat betekent dat het Openbaar Ministerie kon besluiten om te vervolgen of niet. De overige 155 zaken waren nog in onderzoek ten tijde dat het jaar werd afgesloten.

Meer berichten