Het onderzoek startte in 2015 direct na de liquidatie en is nu afgerond.
Het onderzoek startte in 2015 direct na de liquidatie en is nu afgerond. Foto: Bob Awick

Onderzoek liquidatie Ronald Bakker afgerond

Politie

HUIZEN - De broers die vast zitten voor de moord op de Huizer Ronald Bakker, die op 9 september 2015 voor zijn woning werd neergeschoten, blijven daar voorlopig zitten. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald.

Hun - waarnemend - advocaat Inez Weski, vond dat het voorarrest van haar cliënten gebaseerd is op 'een magere selectie van een selecte informatie' en verzocht de rechtbank de mannen vrij te laten.  

Versleutelde berichten
Weski doelt op de versleutelde telefoonberichten waaruit justitie put. "De informatie die het OM tot nu toe heeft verstrekt kan de verdediging op geen enkele wijze toetsen." Daarnaast hekelde ze de wijze waarop haar cliënten zouden zijn opgepakt in Suriname in mei van dit jaar.

Volgens de advocaat gaat het om een 'verkapte uitlevering' en zou Nederland gesuggereerd hebben dat de broers staatsgevaarlijk zijn. Ook zouden de broers zijn gemarteld.

Ontsnappen
Justitie kon in mei van dit jaar de broers en een derde verdachte in Suriname aanhouden. Die laatste zou de schutter zijn die Bakker zou hebben omgebracht. Hij wist te ontsnappen tijdens het vervoer naar de luchthaven. Van hem ontbreekt ieder spoor.

Het onderzoek naar de moord op Ronald Bakker is nu afgerond. Bakker was medewerker van de Spyshop in Nieuwegein. De verdachten zouden behoren tot een grotere groep criminelen die afluister- en volgapparatuur kochten bij die Spyshop.

Taghi
De politie bezocht in mei 2015 de zaak en pakte kort daarna een aantal mensen op die in de winkel kwamen. Justitie vermoedt dat Bakker vermoord is in opdracht van Taghi omdat die dacht dat Bakker een informant van de politie zou zijn.

Het Openbaar Ministerie liet weten donderdag een nieuwe verdachte in het Marengo-proces te hebben aanhouden. Hij zou volgens justitie betrokken zijn geweest bij een voorbereiding van een grote aanslag op de Spyshop in Nieuwegein.

Bazooka
Uit versleutelde telefoonberichten zou blijken dat er plannen zouden zijn geweest om met een bazooka op het pand leeg te schieten, waarbij de hele winkel zou worden weggeblazen. Deze voorbereiding vond plaats een maand na de liquidatie op Bakker.

Dat bleek tijdens de pro-forma zitting in het grote Marengo-proces in het zwaarbeveiligde rechtbank complex bij Schiphol de afgelopen dagen. In die zaak worden vijf liquidaties behandeld waaronder de moorden op Ronald Bakker en de in december 2016 vermoordde Marin Kok.

De laatste liet het leven toen hij werd neergeschoten voor een exclusieve privé club in Laren. In de moord op Kok is een man uit Utrecht aangehouden. In totaal staan zeventien mannen terecht.

Kroongetuige
Het was de eerste openbare zitting na de moord op advocaat Derk Wiersum die in september voor zijn woning werd doodgeschoten. Hij verdedigde de kroongetuige Nabil B. Justitie is nog op zoek neer een nieuwe advocaat.

De kroongetuige zat in een ruimte apart van de zittingszaal en kon met een videoverbinding de pro-forma zitting volgen. Voor justitie is hij cruciaal om de hoofdverdachte en de criminele groep er om heen die voor tientallen liquidaties  maar ook een aantal vergismoorden verantwoordelijk zouden zijn.

Uit de krant