Met de subsidies kunnen vastgoedeigenaren bijvoorbeeld zonnepanelen kopen.
Met de subsidies kunnen vastgoedeigenaren bijvoorbeeld zonnepanelen kopen. Foto: Bas Beentjes

Provincie steekt twee miljoen euro in verduurzamen maatschappelijk vastgoed

za 27 nov 2021, 10:11 Politiek 0 keer gelezen

HUIZEN - De provincie Noord-Holland trekt twee miljoen euro uit om kleine maatschappelijke vastgoedeigenaren te helpen hun gebouwen te verduurzamen. Met dit geld kunnen culturele instellingen, dorps- en buurthuizen en sportaccommodaties bijvoorbeeld isolatiemateriaal of zonnepanelen aanschaffen.

De Gedeputeerde Staten stellen hiervoor een subsidieregeling op, die naar verwachting begin volgend jaar in werking treedt. “Voor veel kleine eigenaren is verduurzaming van hun gebouwen een uitdaging”, legt de provincie uit. “Simpelweg omdat het ontbreekt aan kennis en mensen.”

Bureaus
Daarom helpen de bureaus De Groene Grachten, Dorpswerk Noord-Holland/EnergiekeRegio en Royal HaskoningDHV in opdracht van de provincie kleine maatschappelijke vastgoedeigenaren hun panden te verduurzamen.

“De bureaus helpen bij een eerste energiescan, het benoemen van maatregelen tot het zoeken naar financieringsmogelijkheden en ondersteuning bij de uitvoering”, aldus de provincie. 

Provincies
Het Rijk heeft voor heel Nederland in totaal 24 miljoen euro beschikbaar gesteld. Alle provincies maken gebruik van deze bijdrage en bepalen zelf hoe ze het zogenaamde ontzorgingsprogramma opzetten.

Het geld dat Noord-Holland voor de subsidies reserveert, wordt beschikbaar gesteld vanuit het Economisch Herstel- en Duurzaamheidsfonds van de provincie.

Uit de krant