'Opvolging geven aan de aanbevelingen in de organisatiescan is geen "quick fix".'
'Opvolging geven aan de aanbevelingen in de organisatiescan is geen "quick fix".' Foto: Larisa Landré

Gemeente moet jaarlijks 1,5 miljoen euro steken in toekomstbestendige organisatie

Politiek

HUIZEN - Consultatiebureau BMC heeft na de zomer van 2021 de opdracht gekregen om te onderzoeken wat nodig is om de gemeente Huizen toekomstbestendig te maken.

Het rapport van deze zogenoemde organisatiescan is inmiddels besproken in het college van burgemeester en wethouders en aangeboden aan de gemeenteraad. De uitkomsten kunnen een plek krijgen in de huidige formatiebesprekingen. 

Betrouwbare analyse
De aanleiding van de organisatiescan is de bevinding dat de ambities van de gemeente, de externe ontwikkelingen en de vastgestelde eisen op gespannen voet staan met het vermogen en kwaliteit die in de gemeente beschikbaar zijn.

Zodoende zijn het college en de ambtelijke leiding samen op pad gegaan om knelpunten in de organisatie te duiden. “Belangrijke stap daarin was om een extern bureau de analyse te laten ‘verifiëren’ en de organisatie als geheel te vergelijken met andere gemeenten”, meldt de gemeente. 

“De scan heeft een betrouwbare analyse, aandachtspunten en aanbevelingen opgeleverd. Die geven handvatten om verder te bouwen aan een toekomstbestendige organisatie.”

Aanbevelingen
Het advies van BMC luidt: “Uitdaging voor gemeente Huizen is vooral om de ontwikkeling van de verschillende afdelingen/domeinen beter op elkaar af te stemmen, om deze in lijn te brengen met de koers en richting van de organisatie en het op peil brengen en houden van de bezetting.” 

Oftewel: stem de ontwikkeling van de verschillende afdelingen beter op elkaar af, breng die ontwikkeling in lijn met de richting van de organisatie en breng (en houd) de bezetting op peil. 

De aanbevelingen die daaruit volgen:

1. Zorg voor voldoende capaciteit en expertise in het Fysieke Domein.

2. Zet extra in op bedrijfsvoering.

3. Handhaaf de capaciteit in het Sociaal Domein.

4. Koester de betrokkenheid en loyaliteit van medewerkers.

5. Vergroot het strategisch vermogen van de organisatie.

6. Investeer in strategische personeelsplanning.

7. Schep (meer) helderheid in rollen, taken en verantwoordelijkheden (integraal management).

8. Bevorder integraal en domein-overstijgend werken en denken.

De conclusies en aanbevelingen worden door het management en college onderschreven. Het management is inmiddels aan de slag met het uitwerken van de aanbevelingen.

Stevig pakket
Omdat het verbeteren van de interne dienstverlening moet bijdragen aan de beste dienstverlening aan inwoners, is door de gemeente een inventarisatie gemaakt van de belangrijkste maatschappelijke opgaven voor de komende vier jaar. 

Een deel daarvan heeft het karakter van bestaand beleid dat om aanpassing of herfinanciering vraagt. Ook zijn er nieuwe ambities - en de bijbehorende politieke keuzes - genoemd. 

“Het is een stevig pakket dat moeilijk te vertalen is”, meldt de gemeente. “Opvolging geven aan de aanbevelingen in de organisatiescan is dus geen ‘quick fix’, maar een serieuze ontwikkelopgave.”

Inschatting
Het is op dit moment nog te vroeg om de kosten voor de maatschappelijke en organisatorische opgaven exact te becijferen. “Denk dan aan structurele en incidentele budgetten voor onder meer formatie, opleidingsbudgetten en organisatieontwikkeling”, legt de gemeente uit. 

De inschatting is dat voor deze opgaven een bedrag van 1,5 miljoen euro op jaarbasis nodig is. Voorstellen met begrotingseffecten hiervoor zullen binnenkort aan de raad worden voorgelegd.

Uit de krant