Ook het afscheid van wethouders Marlous Verbeek en Maarten Hoelscher wordt nog geregeld.
Ook het afscheid van wethouders Marlous Verbeek en Maarten Hoelscher wordt nog geregeld. Archieffoto: Bob Awick

Coalitieakkoord Huizen medio juni klaar en wethouderskandidaten bekend

Politiek

HUIZEN - Het formatieproces van de onderhandelende partijen VVD, Leefbaar Huizen, CDA en D66 is ver genoeg gevorderd voor formateur Bastiaan Postma om over de voortgang te rapporteren.

“De formatiebesprekingen zijn gestart met vertegenwoordigers van de VVD, Leefbaar Huizen, CDA en D66. Het formatieproces wordt langs twee sporen vorm gegeven. Het eerste spoor loopt over een kernteam bestaande uit de onderhandelaars van de voornoemde partijen”, laat hij weten.

Kernteam en schrijfgroepen
In het kernteam wordt overlegd over de in het coalitieakkoord op te nemen afspraken over de, voor de betrokken partijen, politiek belangrijke onderwerpen. Het kernteam stelt ook het uiteindelijke concept-coalitieakkoord vast.

“Het tweede spoor loopt over de zogenaamde schrijfgroepen. Daarin zijn ook alle formerende partijen vertegenwoordigd en de voorzitter van de schijfgroep is een lid van het kernteam.”

“Mede aan de hand van de verkiezingsprogramma’s van de voornoemde partijen wordt in de schrijfgroepen overlegd, om te komen tot het merendeel van de in het coalitieakkoord op te nemen afspraken op het terrein van het Sociaal Domein, Fysiek Domein en Algemeen Bestuur en Middelen.”

Afspraken en wethouders
Het formatieproces is inmiddels zover gevorderd, dat door het kernteam inmiddels afspraken zijn gemaakt over de nodige onderwerpen, waaronder de te benoemen kandidaat-wethouders. Dit zijn Roland Boom, Fleur van der Kleij, Bert Rebel en Karin van Werven.

Ook is er overeenstemming over de portefeuilleverdeling, de opvolging van de organisatiescan (het BMC-rapport) en het Huizer Museum.

De verwachting is dat de komende twee weken met een bespreking in het kernteam van de uitkomsten van de schrijfgroepen, alsmede de nog bij het kernteam voorliggende hoofdonderwerpen, kunnen worden afgerond.

Oppositiebrief
In deze periode zal ook de open brief van de oppositiepartijen met enkele voorstellen voor het coalitieakkoord door het kernteam besproken worden.

Als het coalitieakkoord in concept is afgerond, zal de afdeling financiën gevraagd worden om het door te rekenen. Aan de hand van de uitkomst daarvan zal het kernteam beoordelen of het aanleiding geeft tot aanpassing van het concept-coalitieakkoord.

Finale afronding
Vervolgens zullen nog twee stappen worden gezet om te komen tot een finale afronding van het coalitieakkoord.

De eerste is dat het concept-coalitieakkoord aan de overige partijen in de gemeenteraad zal worden voorgelegd voor reactie. Daarvoor krijgen partijen een week de gelegenheid.

Aan de hand van de reacties van partijen zal het kernteam beoordelen of die aanleiding geven tot aanpassing van het concept-coalitieakkoord.

Burgemeester
Daarna zal, zoals wettelijk voorgeschreven, de burgemeester om zijn zienswijze worden gevraagd. De burgemeester krijgt daarvoor ook een week de tijd. Aan de hand van zijn reactie zal het kernteam bezien of het moet leiden tot een aanpassing van het concept-coalitieakkoord.

Daarmee wordt het formatieproces als zodanig afgesloten. Dat zal naar verwachting medio juni zijn.

Extra raadsvergadering
Vervolgens zal door de formerende partijen een verzoek worden ingediend om op 8 juli een extra raadsvergadering te beleggen ter bespreking en vaststelling van het coalitieakkoord door de raad, de benoeming van de wethouders en de toelating van kandidaat-raadsleden in de opvolging van de raadsleden die tot wethouder zijn benoemd.

Er is dus specifiek voor gekozen voor een extra te beleggen raadsvergadering om de reguliere raadsvergadering van 7 juli daarmee niet extra te belasten.

Afscheid wethouders
In overleg met het zittende college zal het afscheid van de wethouders die niet meer in het nieuwe college zullen terugkeren op een eerder moment plaatsvinden, zodat ook daaraan passende aandacht kan worden gegeven.

Uit de krant