De werkhaven is wat het college betreft de enige locatie op tijdelijk asielzoekers op te vangen.
De werkhaven is wat het college betreft de enige locatie op tijdelijk asielzoekers op te vangen. Foto: Bob Awick

College stelt alvast kaders mogelijke tijdelijke opvang asielzoekers vast

Politiek

HUIZEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft alvast kaders vastgesteld voor de mogelijke opvang van asielzoekers. Er is nog geen concreet verzoek voor gekomen, maar de gemeente is wel aan de slag met de voorbereiding.

De landelijke overheid werkt aan een wettelijke taak voor gemeenten om opvanglocaties voor asielzoekers te leveren. Het kabinet heeft de veiligheidsregio’s in het land verzocht om tijdelijke noodopvang te realiseren voor 225 asielzoekers per veiligheidsregio.

Geen concreet verzoek
Burgemeester Niek Meijer: “Op dit moment ligt er bij ons geen concreet verzoek voor het realiseren van tijdelijke noodopvang. De situatie is echter zo urgent, dat ik niet uitsluit dat dit verzoek er wel komt. En dan moeten we voorbereid zijn.”

“Vandaar dat het college kaders voor tijdelijke noodopvang voorlopig heeft vastgesteld die aan gemeenteraad en bewoners en ondernemers worden voorgelegd. Mocht er een verzoek tot opvang komen, dan zullen wij ons best doen om de opvang opnieuw en binnen de gezamenlijk bepaalde kaders zo goed mogelijk te regelen.”

Deze kaders zijn op 5 juli door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld. Een definitief besluit volgt na het ophalen van reacties van gemeenteraad, omwonenden en ondernemers.

Werkhaven kansrijke locatie
In de periode december 2021 tot april 2022 werden 150 tot 200 vluchtelingen tijdelijk opgevangen in een hotelschip aan de kade in de werkhaven van Huizen. In nauwe samenspraak met omwonenden en ondernemers bood de gemeente Huizen een veilige haven aan een groep mensen die gevlucht zijn en alles hebben moeten achterlaten.

Hun verblijf verliep probleemloos en de reacties waren hartverwarmend. Inmiddels is de situatie rondom de opvang van asielzoekers dusdanig nijpend dat gemeenten hun verantwoordelijkheid moeten nemen en wederom locaties voor tijdelijke noodopvang moeten aanwijzen. De kade aan de werkhaven is daarvoor een kansrijke locatie. De omwonenden en ondernemers in dit gebied zijn inmiddels geïnformeerd over het voorgenomen collegebesluit.

Snel handelen
Door het nu al vaststellen van kaders waaraan een tijdelijke noodopvang van asielzoekers moet voldoen, kan het college snel handelen als er een verzoek komt om bij te dragen aan deze opvang.

Deze kaders gaan over locatie - een hotelschip in de werkhaven als enige optie- , over termijnen - maximaal 6 maanden- , aantallen - maximaal 200 -, rollen en bevoegdheden van Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en gemeente, veiligheid en gezondheid, kosten en capaciteit, begeleiding en dagbesteding, participatie (klankbordgroep) en communicatie.

Voorbereiden
Wethouder Hoelscher: “Als we ons nu niet voorbereiden, dan bestaat het risico dat we gedwongen worden om bijvoorbeeld een sporthal in te richten voor noodopvang. Dat wens je niemand toe, dat zijn schrijnende situaties. We hebben eerder gezien hoe dankbaar de asielzoekers op het hotelschip waren voor deze opvang en hoe de samenleving deze mensen heeft omarmd.”

“Daarom vindt het college een schip in de werkhaven de beste en enige mogelijkheid voor tijdelijke opvang en hebben we kaders bepaald waarover we in gesprek gaan met gemeenteraad en samenleving.”

Deze kaders worden op 7 juli voor wensen en bedenkingen voorgelegd aan de gemeenteraad. Daarna volgt een proces voor het ophalen van wensen en bedenkingen bij bewoners en ondernemers in het havengebied. Pas daarna neemt het college een definitief besluit.

Uit de krant