De kandidaten van Leefbaar Huizen voor de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar.
De kandidaten van Leefbaar Huizen voor de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar. Foto: Leefbaar Huizen

Leefbaar Huizen jubileert en groeide van 1 naar 4 zetels

Politiek

HUIZEN - Politieke partij Leefbaar Huizen bestaat 25 jaar en dat zilveren jubileum wordt vandaag gevierd met een etentje voor de fractieleden en de steunfractieleden met hun partners.

In die 25 jaar groeide Leefbaar Huizen naar de op één na grootste partij in de Huizer gemeenteraad, met slechts enkele honderden stemmen minder dat de VVD.

Rik de Bruijn is fractievoorzitter en zit samen met Edwin Koning, Loes Veer en Bas van Woerkom in de gemeenteraad.

Eerste wethouder
Leefbaar Huizen heeft in de huidige college voor het eerst in haar bestaan een wethouder geleverd.

Behalve het zilveren jubileum viert Leefbaar Huizen dan ook de laatste verkiezingsoverwinning, de deelname aan het college met wethouder Fleur van der Kleij en het feit dat veel van de partijpunten in het collegeprogramma zijn opgenomen.

Huizen 2000
De partij werd in 1998 opgericht door Nol van der Helm en Edwin Koning. Zij bedachten aanvankelijk de naam Huizen 2000, waarmee zij met één zetel in de raad kwamen.

Vier jaar later werd de naam gewijzigd in Leefbaar Huizen toen overal in het land ‘Leefbaar’-partijen ontstonden. De opmerkelijke verkiezingswinst van Leefbaar Huizen was toen goed voor vier zetels in de gemeenteraad.

Gemeentebestuur
Rik de Bruijn volgde Nol van Helm in 2016 op als fractievoorzitter met wie hij 8 jaar in de raad had gezeten.

Opnieuw bezet Leefbaar Huizen vier zetels in de gemeenteraad en inclusief de eigen wethouder Fleur van der Kleij is de partij nu met vijf personen actief in het gemeentebestuur van Huizen.

Uit de krant