Afbeelding

Meer geld behoud kinderspeelplaatsen

Politiek

HUIZEN - De gemeenteraad heeft meer geld beschikbaar gesteld voor het behoud van kinderspeelplaatsen. Dreigende bezuinigingen en daarmee het opheffen van speelplaatsen zijn daarmee voorkomen.

Structureel wordt hiervoor de komende tien jaar 136.000 euro gereserveerd.  Als gevolg van een slinkend budget moest het college versoberde plannen presenteren. Jaarlijks diende er 13.600 euro bezuinigd te worden.

Verdwijnen
Gevolg hiervan was dat er in wijken waar meerdere speelplaatsen zijn minimaal één speelplaats zou verdwijnen. In 2017 zou dat gaan om vier speelplaatsen.

Ook zouden bestaande speelplekken versoberd worden ingericht, wat betekent dat er speeltoestellen zouden verdwijnen. In 2018 zouden als gevolg van dit beleid zes speeltoestellen die aan vervanging toe zijn verwijderd worden en niet vervangen.

Ingrijpen
De raad schrok van deze gevolgen en is van mening dat dit niet mag gebeuren. "In wijken waar vergrijzing een rol speelt, moeten ook voldoende speelplaatsen zijn voor kleinkinderen die op bezoek komen", stelde het CDA.

Ook Leefbaar Huizen is van mening dat het bestaande aantal speelplaatsen moet blijven. De VVD vindt dat er voor kinderen genoeg gelegenheid moet zijn om te bewegen en te spelen.

Budget verhoogd.
Er moet voor kinderen in hun woonomgeving een speelplaats zijn waar zij kunnen spelen, was de conclusie. Daarom diende de voltallige raad een motie in waarin staat dat het budget jaarlijks met 13.600 euro wordt verhoogd. Hiermee wordt het ontstane gat gedicht.

De verantwoordelijk wethouder was blij met de motie. "Wij konden niet anders dan bezuinigen, daarom nemen wij dit nieuwe voorstel van harte aan."

Uit de krant