Foto: Bob Awick

Raad kiest voor zelfstandige gemeente

  Politiek

HUIZEN - De gemeenteraad van Huizen heeft gisteren gesproken over de zienswijze die de gemeente naar de provincie moet sturen in het kader van de door de provincie gewenste herindeling in de regio.

Hierin staat dat de gemeente Huizen een verregaande samenwerking wil aangaan met Laren en Blaricum en dat zij gezamenlijk een regeling willen uitwerken die er voor zorgt dat namens de drie - of vier gemeenten als Eemnes meedoet - één wethouder zal spreken bij de regio.

Inwoners
De meeste partijen vonden deze zienswijze recht doen aan wat de raad wil, maar ook wat inwoners hebben laten horen tijdens de drie informatie-avonden die er zijn geweest. Die zagen met grote meerderheid de noodzaak van een fusie niet in.

Alle partijen, op de PvdA na, willen geen fusie maar een zelfstandige gemeente blijven. De PvdA vindt een fusie wel een optie. Niet omdat Huizen niet zelfstandig zou kunnen blijven, maar omdat hiermee de regio geholpen wordt.

Wazig
Leefbaar Huizen stemde ook tegen. De partij wil zelfstandig blijven, maar vond de zienswijze te wazig. De partij vroeg zich af of de provincie deze keuze wel zou accepteren en niet alsnog tot een fusie zal besluiten.

De zienswijze kan nu naar de provincie worden gestuurd. De vier burgemeesters van Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren hebben inmiddels een afspraak om te polsen hoe de provincie tegenover deze zienswijze staat.


1 reactie
Elke donderdag het Nieuwsblad voor Huizen per e-mail
Meer berichten