Het Huizer skûtsje Ludgerdina Smeltekop is te koop.
Het Huizer skûtsje Ludgerdina Smeltekop is te koop. (Foto: Leefbaar Huizen)

Leefbaar Huizen wil dat gemeente skûtsje koopt

  Politiek

HUIZEN Leefbaar Huizen wil dat de gemeente het Huizer skûtsje Ludgerdina Smeltekop aankoopt en zo behoud voor Huizen. Dat gaat de partij voorstellen in de raadsvergadering van 27 september.

Eigenaar Andries Honing wil het schop verkopen. "Ik ben bijna zeventig en het is nu welletjes", aldus Andries. "In de ideale situatie zou het geweldig zijn als de Botterstichting het onderhoud voor haar rekening zou nemen", aldus Leefbaar Huizen.

Zeldzaam
Schipper Andries Honing vindt het volgens Leefbaar Huizen een geweldig idee. "Skûtsjes in originele staat en geschikt voor wedstrijden zoals het IFKS-skûtsjesilen zijn zeldzaam", weet hij. "Ze brengen vaak veel op. De Ludgerdina Smeltekop is in uitmuntende staat."

"Als de Botterstichting het onderhoud op zich zou willen nemen dan hebben ze daar niet veel werk aan. Als je het vergelijkt met wat een reparatie van een botter kost is het onderhoud van het ijzeren skûtsje peanuts. Als de gemeente de motie van Leefbaar Huizen omarmt, dan wil ik de boot voor 50.000 euro aan de gemeente afstaan."

Schappelijke prijs
"Dat is een heel schappelijke prijs. Maar het is me wel wat waard als de Ludgerdina hier blijft. Zij vertegenwoordigt Huizen al dertig jaar tijdens wedstrijden en wint regelmatig prijzen."

Leefbaar Huizen vindt de aankoop van het skûtsje door de gemeente meer dan gewenst, ook gezien de pogingen van de gemeente om het toerisme naar het dorp aan te trekken en de belangrijke rol die het Nautisch Kwartier met zijn botterwerf hierbij speelt.


reageer als eerste
Elke donderdag het Nieuwsblad voor Huizen per e-mail
Meer berichten
 

Nieuwsblad voor Huizen nieuwsbrief

Elke donderdag het Nieuwsblad voor Huizen per e-mail