Pauline geeft als buurtsportcoach zwemles aan statushouders | Nieuwsblad voor Huizen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Van links naar rechts: Elen, Tsegereda, Pauline en Nathan bij het zwembad van Rebelsport.
Van links naar rechts: Elen, Tsegereda, Pauline en Nathan bij het zwembad van Rebelsport. (Foto: Bob Awick)

Pauline geeft als buurtsportcoach zwemles aan statushouders

  Sport

HUIZEN - Deze zomer hebben we een serie artikelen in het Nieuwsblad voor Huizen over de buurtsportcoaches en wat zij zoal doen. Pauline Rebel van Rebelsport geeft in het kader van het project buurtsportcoaches zwemles aan statushouders.

Inmiddels hebben al tientallen van hen een a-diploma behaald. Onder hen de dames Elen Issak (22) en Tsegereda Mehrtab (27) uit Ethiopië. De dames vluchtten uit hun vaderland, omdat zij niet in het leger wilden vechten tijdens de oorlog die er in hun land woedt.

Boerderij
Ze kenden elkaar niet, totdat zij elkaar tegen kwamen op de vlucht. "We zijn opgegroeid op de boerderij", vertelt Elen. "Dat was hard werken. Daar hadden we geen tijd voor sport." Ze is getrouwd en haar man is nog in Soedan. Elen is bezig met een procedure voor gezinshereniging.

Ook Tsegereda is getrouwd. Ze heeft twee kinderen, een zoon van 8 jaar en een dochter van 6 jaar. Haar man zit ook in Soedan en haar kinderen zijn op de boerderij bij haar ouders in Ethiopië. "Ze zijn wel veilig. Zij hoeven niet in het leger", zegt Tsegereda. Ze mist haar kinderen enorm. Ook zij wacht op gezinshereniging met haar man.

Zwemmen
Nu ze in Nederland zijn, proberen Elen en Tsegereda er het beste van te maken. Ze spreken al redelijk Nederlands. Ze vinden het zwemmen heel erg leuk en willen het graag blijven doen. "We hopen dat we hiervoor geld krijgen van de gemeente", zegt Elen. Ze moeten rondkomen van een bijstandsuitkering en dat is krap.

"Als je fysiek bezig bent, moet je de problemen die je hebt wel loslaten", zegt Pauline. Vanuit maatschappelijke betrokkenheid is zij 1,5 jaar geleden begonnen met dit project. Ze werd hiervoor benaderd door buurtsportcoach Rubin.

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371756&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>