Van links naar rechts: Froukje, Juul en Saar aan het planken tijdens de Koningsspelen.
Van links naar rechts: Froukje, Juul en Saar aan het planken tijdens de Koningsspelen. (Foto: Bob Awick )
video

Juul, Saar en Froukje doen mee aan Koningsspelen

  Sport

HUIZEN - De zusjes Juul (5), Saar (8) en Froukje (10) hebben vanmiddag om 12.00 uur alle drie meegedaan aan de Koningsspelen. Ze deden dat in het speeltuintje tegenover hun huis en kregen hulp van buurtsportcoach Manon. Haar dochter is de vaste oppas van de meiden.

Speciaal voor de Koningsspelen hadden de zusjes iets oranjes aangetrokken. Juul en Froukje waren zo 'Queen for a Day'. Juul had ook nog prachtige vlaggetjes op haar wangen en moest veel lachen tijdens het sporten. Saar: "Het was best wel zwaar. We moesten planken en dan een hand in de lucht doen." Juul kon dat ook met een hand doen, vertelt ze.

Bingowedstrijd
Ze konden vandaag lekker buiten sporten, omdat het zo goed weer is. Saar: "We hebben een bingowedstrijd gedaan." Manon legt uit dat het om een van de opdrachten gaat, waarbij ze allerlei spullen moesten verzamelen.

"Wij hebben ze onder de vlag neergelegd. Een emmer, fotolijstje, badslipper, schone onderbroek, bidon, bal, boodschappentas en nog een spons", somt Saar enkele zaken op. "We gaan er een foto van maken en die opsturen", legt moeder Jitske uit.

Koningsspelen
De meiden zitten allemaal op de Dr. Maria Montessorischool. "Via de school hadden we ook van deze manier van Koningsspelen gehoord", zegt ze. Vorig jaar deden de twee oudsten ook mee aan de Koningsspelen, maar dan op de sportvelden.

"Dat is veel leuker, met al je vriendjes en vriendinnetjes", meent Froukje, "maar dat kan niet, omdat we niet niet dicht bij elkaar mogen komen." Haar zusje Saar voegt daaraan toe: "Vanwege corona." Naast de spullenbingo en het planken hebben ze ook nog andere opdrachten gedaan.

Leukste
"Lopen met een lepel met een balletje, burpees, waterflessenvoetbal, dansen, springtouwen", noemt Manon er een paar. Froukje vond dat laatste het leukste, Saar het flessenvoetbal en Juul de warming-up, want dat was dansen. "Ze moesten ook nog met een krukjes lopen. Dan moet je het ene krukje verzetten, stap je daarop en dan weer het andere krukje verplaatsen", vertelt Manon.

Bij alle opdrachten kregen ze een letter. Daar moesten ze een woord van maken. "Ik heb het opgeschreven, maar we hebben een heel raar woord gevonden. We hebben ergens een letter gemist, denk ik."

Sporten
Zelf is ze kinderfysiotherapeut bij Merem Medische Revalidatie. Ze werkt deels thuis en wisselt dat af met haar man Remco. Daarnaast hebben ze een vaste oppas in de dochter van Manon. "Het is ingewikkeld, maar op zich gaat het wel. We hebben een goed ritme gevonden." Normaliter sporten alle kinderen. "Froukje en Saar hockeyen. Daarnaast doet Saar ook nog aan atletiek. Juul zit op zwemmen, dat is nu allemaal weggevallen."

"Ik was in training voor de marathon in Barcelona, maar die werd gecanceld vanwege corona." Ze loopt nu nog steeds hard en neemt haar dochters 's morgens mee voor een rondje. Remco fiets normaal veel en doet ook aan hardlopen. "Die fietst veel naar zijn werk, dus blijft zo in beweging", vertelt Jitske.

Eigen gymlessen
Soms deden de kinderen ook nog mee aan de sportchallenges van de buurtsportcoaches. "Maar het is best al druk en soms is niets doen ook goed. Daarnaast heeft Saar ook nog met haar hockeyteam challenges. Dan moet ze een opdracht doen en versturen via WhatsApp. Zelf geef ik af en toe ook maar eigen gymlessen. Dan doen we bijvoorbeeld stand in de mand of andere spelletjes."

"Ik probeer ze juist nu heel veel te laten bewegen, want dat brengt rust in huis. Ook tussen het schoolwerk doen we een regelmatig break met bewegen. Dan zijn ze ook efficiënter. Als kinderfysiotherapeut sta ik daar ook voor, want bewegen helpt bij de cognitieve ontwikkeling van een kind. Als je nog slaperig bent, gaat rekenen minder. Dan is vooraf hardlopen best lekker."

Combineren met leren
Ze legt ook uit dat bewegen goed te combineren is met leren. "Je kunt heel goed rekensommen uitrekenen op een trampoline. Leren en bewegen zou ook meer moeten in het huidige onderwijs. Dat probeer ik in mijn eigen vak te doen en pas ik nu ook toe in mijn eigen gezin. Kinderen hebben het nodig. Na drie kwartier rekenen zie ik ze al gaan wiebelen. Gelukkig zijn we gezegend met een speeltuin voor de deur en een goede tuin. Dat heeft natuurlijk niet iedereen."

De kinderen spelen alleen met de twee beste vriendinnetjes in de speeltuin en alleen als Jitske daar ook bij is. "Dan kan ik ze er aan herinneren dat ze afstand moeten houden. Daar heb ik voor gekozen. Verder hebben we als gezin vrijwel met niemand meer fysiek contact. Met enkele vriendinnetjes facetimen de kinderen of spreken ze af op Google Meet."

Opa's en oma's
Ook de opa's en oma's hebben het nu moeilijk. "Die hadden allebei een vaste oppasdag in de week. Die is nu weggevallen. Voor mijn moeder extra zwaar, want die is ook mantelzorger voor mijn vader. De afleiding van de kinderen mist ze heel erg."

Gelukkig wonen haar ouders in Laren en stapt ze regelmatig op de fiets met haar dochters. "Een mooi moment om ook even te bewegen. Oma zet dan limonade klaar in de tuin en dan zwaaien we even naar ze en gaan weer verder. Dan hebben we ze toch even gezien zonder fysiek contact."

Scholen weer beginnen
Net als veel andere ouders wacht ze in spanning af wat het kabinet dinsdag voor nieuws gaat brengen. "Mochten de scholen weer beginnen na de vakantie, dan is dat oké en heb ik er vertrouwen in. Omdat ik weet dat er dan allerlei maatregelen genomen worden tegen de verspreiding van het coronavirus, zoals bij het halen en brengen en in de klas."

"De kinderen missen de school en het sociale contact met hun vriendjes en vriendinnetjes. Zeker de jongste van 5. Voor haar is het ingewikkeld om te begrijpen en ze snapt niet waarom ze niet met anderen kan spelen. Daarnaast mist ze ook de structuur. Ideeën als na de grote vakantie de schade inhalen door extra lange dagen van 9.00 tot 17.00 uur zie ik minder zitten. Dat zijn wel hele lange dagen voor kinderen."

Hieronder de online Koningsspelen van dit jaar, waarop je kunt zien wat Juul, Saar en Froukje allemaal gedaan hebben vanmiddag: 


Meer berichten